Respirația urât mirositoare (Halena fetida)

3219
1
Respirația urât mirositoare (Halena fetida) - 2e9f4e037879bbf4cc900e2471522aea.jpg
Potrivit medicului stomatolog, Cecilia Bianu, mirosul neplăcut al respirației poate fi cauzat de o serie de factori generali, printre care se numără boli ca diabetul sau o problemă a sinusurilor, a faringelui, a plămânilor sau a stomacului, insuficiența hepatică sau insuficiența renală. De asemenea, pacienții care suferă de cancer și care parcurg terapia cu raze pot experimenta senzația de gură uscată.
Există însă și o serie de factori secundari care pot cauza mirosul urât al cavității bucale, precum tutunul, alcoolul, apa de gură cu conținut de alcool, usturoiul, ceapa, mâncarea condimentată.
"Deși pare mai greu de crezut, stresul, dieta, sforăitul, vârsta și schimbările hormonale pot avea efecte asupra respirației. Totodată, un miros care provine din spatele limbii poate fi indiciul unei secreții post-nazale, aici fiind locul unde secreția mucoasă care provine de la nas și se mișcă în jos, spre gât, rămâne pe limbă și produce un miros urât. Dacă se păstrează cavitatea bucală cât mai curată posibil, se face un pas înainte în eliminarea bacteriilor. Aceasta înseamnă un periaj atent, folosirea corectă a aței dentare, clătirea gurii și curățarea limbii" -p recizează specialistul.

Factori locali
Mirosul neplăcut al cavității bucale este determinat și de o serie de factori locali, precum: sângerarea gingiilor, generată de acumularea și de înmulțirea microorganismelor în cavitățile cu multe carii, între dinți și în șanțul gingival. Cavitatea bucală, prin morfologia ei, oferă condiții favorabile dezvoltării microorga-nismelor, pentru că ea este locul unde acestea se acumulează. "Indiscutabil, microorganismele se acumulează în primul rând din cauza unei igiene precare (la cei care nu se spală seara pe dinți sau la cei care, după periaj, consumă, în special dulciuri, care formează și schimbă PH-ul într-unul acid. Deși cavitatea bucală este o poartă de intrare a germenilor care declanșează un număr semnificativ de boli, aici se află și des-tule mecanisme imune de apărare, cel mai important fiind lizozimul, o proteină cu rol antiseptic și antibacterian. Și, nu în ultimul rând, înmulțirea microorganismelor este favorizată și de plombele incorecte sau de lucrările protetice incorect adaptate marginal" – a mai spus specialista.

Factori secundari
Din categoria factorilor secundari care pot cauza mirosul urât al cavității bucale fac parte tutunul, alcoolul, apa de gură cu conținut de alcool, usturoiul, ceapa, mâncarea condimentată.
Indiferent de cauzele care o produc, medicul atrage atenția că primul pas pentru rezolvarea problemelor legate de respirația urât mirositoare este efectuarea unui consult medical. De ase-menea, atrage atenția că chiar și stresul, dieta, sforăitul, vârsta și schimbările hormonale pot avea efecte negative asupra respirației.

Măsuri de contracarare a halenei fetida
Dacă aveți proteză dentară sau dispozitive temporare, ca de exemplu un aparat dentar sau proteză bucală, dr. Cecilia Bianu vă recomandă să curățați dispo-zitivul cu atenție înainte de a-l aplica. La fel de important este ca înainte de a folosi apa de gură, spray sau tablete, să discutați cu stomatologul dumneavoastră. Consumul de gumă de mestecat poate ajuta la controlul respirației urât mirositoare, însă va trebui să optați pentru sortimentul fără zahăr.

Atenție și la alimentație!
Produsele alimentare foarte picante, cum ar fi ceapa și usturoiul, precum și cafeaua, pot fi detectate în respirația unei persoane timp de 72 de ore după digestie. "Ceapa, spre exemplu, este absorbită de stomac iar mirosul este excretat prin plămâni. Fiecare individ are însă un grad diferit de imunitate, de care depinde reacția organismului la orice infecție dentară" - a completat stomatologul, care apreciază că o dietă corespunzătoare, bogată în calciu (produse lactate și legume verzi), magneziu (cereale, nuci, alune, carne roșie), fosfor (gălbenuș de ou, pește, lapte), fluor (ceai, pește), vitamine și alte minerale ajută la creșterea imunității și la menținerea sănătății dentare.
Ca o concluzie, curățirea regulată și corectă a dinților, dar și consumul de legume și fructe crude trebuie avute permanent în vedere, pentru că au darul de a asigura și o bună sănătate a dinților și gingiilor.

Comentează știrea

Vasiliu lucilius
20 septembrie 2012
Halena fetida

Se poate folosi ulei de in.Ce efect are?.In anumite guri bacteriile se grupeaza intr-un fel de ciorchine si abia atunci se produce efectul acesta de halena fetida.Uleiul de in destructureaza ciorchinele de bacterii si nu se mai obtine halena fetida.A fost si o comunicare stiintifica pe aceasta tema la UMF Iasi prin anii 1970-1980 pe tema asta.

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2865 secunde