Retracția gingivală, prevenită printr-un periaj blând și corect

1074
Retracția gingivală, prevenită printr-un periaj blând și corect - retractiagingivala-1621363572.jpg

Articole de la același autor

Medicii dentiști consultă mereu, în cabinetele lor, pacienți care se confruntă cu probleme de retracție gingivală, un proces în care marginea țesutului gingival care înconjoară dinții se retrage, descoperind zonele superioare ale dintelui sau lăsând părți din rădăcina acestuia dezvelite.

Din păcate, afecțiunea nu creează doar disconfort. În unele cazuri, pacienților cu retracție gingivală avansată li se poate schimba aspectul dinților. Practic, aceștia vor apărea alungiți și pot deveni mai sensibili la cald, dulce sau periaj.

În mod normal, dinții erup în cavitatea bucală cu rădăcinile situate în centrul alveolei osoase, care îi susține. În acest fel, aceștia sunt înconjurați de țesut osos de grosime aproximativ egală pe toate părțile.

Astfel, gingia va acționa ca o perdea de protecție, acoperind osul pe toate părțile, care va îmbrăca gâtul dinților, împiedicând pătrunderea resturilor alimentare în spațiile dintre dinți.

„Retracția gingivală nu este un proces inevitabil. Se știe că un anumit grad de retracție gingivală poate apărea odată cu înaintarea în vârstă, chiar și în cazul unei cavități bucale sănătoase. Cu toate acestea, există câteva măsuri care pot preveni apariția și evoluția retracției gingivale. În primul rând, trebuie păstrată o bună igienă orală, care este extrem de importantă pentru sănătate. Oamenii trebuie să știe că atunci când periajul dinților nu este făcut corect, pot să apară probleme foarte mari ale gingiilor”, a explicat dr. Cristina Banu.

Desigur, la fel de importantă este și periuța de dinți, care trebuie să fie moale sau chiar foarte moale, iar atunci când vă spălați trebuie să o folosiți foarte ușor. Periajul se execută cu mișcări verticale (de sus în jos) și nu orizontale. Bineînțeles, sunt situații în care stomatologii recomandă periuța electrică, deoarece curățarea este mult mai eficientă. La ora actuală, există chiar foarte multe studii clinice care confirmă faptul că spălatul cu o perie electrică are rezultate superioare spălatului cu o perie normală.

De ce? Medicii sunt de părere că periuța de dinți electrică execută mișcări uniforme, într-un ritm mult mai ridicat decât se poate asigura cu o periuță manuală. De asemenea, aceasta trebuie folosită corect, fără să apăsați prea mult, pentru ca presiunea pe care o exercitați asupra gingiilor să rămână constantă. Ca urmare, folosirea corectă este asigurată și de o serie de funcții pe care le au cele mai noi modele de periuțe electrice: senzori de presiune sau semnalizare sonoră. În plus, față de cea manuală, periuța de dinți electrică trebuie doar plimbată ușor pe dinți și gingii fără să apăsați cu putere. Oricum, indiferent de tipul de periuță pentru care ați optat, încercați să o folosiți ușor, fără a apăsa prea tare, deoarece aceasta este cauza principală a retracției gingivale.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.686 secunde