Riscurile lentilelor de contact

1650
Purtătorii de lentile de contact sunt mai expuși infecțiilor oculare, iar dacă nu respectă regulile de igienă, riscul este cu atât mai mare. Din mediu pot contacta bacterii, fungi și paraziți ce pun în pericol sănătatea ochilor. Toate infecțiile oculare au în general aceleași manifestări: debutează cu jenă oculară, ochi roșu, lăcrimare, fotofobie, încețoșarea vederii. Senzația de disconfort poate ajunge la durere oculară severă.
Infecțiile bacteriene sunt provocate de două tipuri de bacterii: gram pozitive și gram negative. Infecțiile cu bacterii gram pozitive, precum stafilococii, sunt foarte frecvente, fiindcă se găsesc în aer, în apă și pe toate suprafețele. Bacteriile gram negative, precum Pseudomonas aeruginosa, sunt întotdeauna mai agresive. Infecția produsă de ele evoluează mai rapid și mai sever și poate cuprinde întreg globul ocular.
Cei mai frecvenți fungi care cauzează infecții oculare sunt cei care trăiesc în mediul înconjurător, în special în mediul umed, iar purtătorii de lentile de contact se pot contamina ușor dacă nu au o igienă corespunzătoare a mâinilor când manevrează lentilele. Neglijate, toate aceste infecții pot produce complicații.
Regula cea mai importantă pentru purtătorul de lentile de contact este să se spele bine pe mâini înainte de a pune sau a scoate lentilele, pentru a preîntâmpina aceste infecții. Dacă este posibil, ar trebui să-și spele și fața.
Lentilele de contact se păstrează în cutiuțe speciale, în soluțiile recomandate pentru lentilele respective. Ideal ar fi ca lentilele să nu fie scoase de mai multe ori pe parcursul unei zile. De asemenea, ele nu ar trebui purtate noaptea.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.9806 secunde