România cheltuiește cel mai puțin pentru sănătate dintre țările UE

424

Românii se tratează în sistemul sanitar cel mai slab finanțat dintre toate țările Uniunii Europene. La un astfel de buget nu este de mirare că românii trăiesc mai puțin, în medie, decât restul europenilor cu peste șase ani.

Statisticile arată că dintre toate țările Uniunii Europene, România alocă cel mai mic procent din PIB pentru Sănătate, cu 5 procente sub media Uniunii Europene, informează Realitatea.net. La un asemenea buget este normal ca și cheltuielile pentru îngrijirea sănătății să fie mult mai mici.

Practic, pentru sănătatea unui român se cheltuiește de 10 ori mai puțin, comparativ cu media europeană. În privința cheltuielilor pentru medicamente, statisticile arată că fiecărui român îi revin 75 de euro anual, în timp ce media europeană este de aproape 300 de euro.

Și în privința nivelului de compensare a medicamentelor de către Casa de Asigurări de Sănătate există diferențe. Astfel, dacă în medie, în țările Uniunii Europene, compensarea trece de 80%, la noi, românii contribuie cu bani proprii în proporție de aproape 50% pentru aceleași medicamente.

Statisticile mai arată diferențe și în privința numărului de pacienți diagnosticați și tratați. Astfel, numai în cazul osteoporozei, în România sunt tratați doar 10% dintre pacienți, comparativ cu 40%, în Polonia. Iar statisticile arată negru pe alb că românii au o speranță de viață mai mică decât europenii.





Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Miercuri, 13 Iulie 2011
Stire din Sănătate : Ungaria introduce taxa de chips
Pagina a fost generata in 2.4064 secunde