Concurs Schimbarea look-ului poate înlătura sindromul oboselii cronice

1007

Articole de la același autor

Atunci când muncim fără pauză se acumulează oboseala, căreia organismul nu-i mai poate face față, la un moment dat.
Te trezești foarte obosit, îți vine mereu să dormi și nu poți, simți o oboseală accentuată în tot corpul - acestea sunt primele simptome ale oboselii cronice. Pe lângă nevoia de a dormi, persoanele care suferă de oboseală cronică au o stare de nemulțumire și iritabilitate.

Este deosebit de important să se stabilească substratul sindromului, pentru că trebuie tratată cauza și nu efectul ei. Nu există teste care să confirme diagnosticul de sindrom de oboseală cronică. Oboseala nu este imaginară, are un substrat real. Este reacția organismului la o combinație de factori fizici și emoționali.

Semne si simptome
Bolnavul poate indica, atunci când se îmbolnăvește, slăbiciuni musculare generale neexplicate, dureri ale articulațiilor, tulburări de memorie și de concentrare, instabilitate emoțională, confuzie, dispoziție instabilă, febră ușoară, iritabilitate, depresie, oboseală îndelungată după efort fizic, dureri de cap, fobie față de lumină, insomnie, alergie, amețeli, respirație sacadată, durere toracică, grețuri, pierdere în greutate, palpitații, noduli limfatici dureroși, acuze din partea sistemului digestiv, transpirații nocturne, adaus ponderal, erupții ș.a.

Oboseala cronică predomină la femei
Oboseala cronică predomină la femei mai mult decât la bărbați, poate fi întâlnită la orice vârstă, dar mai ales între 25-45 de ani. Sindromul complex al oboselii cronice a început să apară, din ce în ce mai des, la adolescenți și la adulți tineri.
Stabilirea diagnosticului mizează pe două criterii majore: simptomele persistă de peste șase luni și apar încă două simptome prezentate mai sus sau se manifestă cel puțin opt simptome din cele amintite.
Sfaturile și tratamentele se dau în funcție de modul de viață al pacientului, astfel că i se prescrie o rețetă personalizată.
Stările de oboseală cronică pot avea diferite cauze fiziologice și psihologice, deși, de cele mai multe ori, ele sunt greu de identificat. Cauzele fiziologice cele mai comune sunt: bolile glandelor endocrine, musculare, de imunitate și inflamatorii. Cauzele psihologice pot fi manifestări ale: stresului, anxietății, depresiei, furiei, ale abuzului de alcool și ale dependenței de droguri. Monotonia poate agrava starea respectivă.

Schimbă-ți stilul de viață
Reducerea stresului, asistență psihologică, dietă echilibrată sunt cele mai importante sfaturi pentru combaterea bolii. Pentru a evita aceste stări, programul zilnic ar trebui să fie bine organizat: ore fixe de lucru, program de muncă și de odihnă respectat cu strictețe, mișcare cât mai des posibil, repaus obligatoriu de una - două zile, evitarea zgomotului, suprimarea tutunului, a cafelei, a băuturilor alcoolice și a medicamentelor stimulante, alimentație fără excese, bogată în minerale și vitamine. Toate acestea duc, în final, la un somn profund și odihnitor. De asemenea, cel în cauză trebuie să se autoeduce, îmbunătățindu-și starea psihologică prin gândire pozitivă.
Tatiana Câșlaru, medic medicină funcțională și estetică din cadrul centrului medical Iowemed ne dă câteva lămuriri legate de oboseala cronică și stres. "Medicina funcțională se ocupă cu managementul stresului, mai exact, prevenirea bolilor cronice degenerative și îmbătrânii precoce. Metodele de lucru, la centrul nostru, sunt detoxifierea și relaxarea", a declarat doctorul. Potrivit Tatianei Câșlaru, "Managementul oboselii cronice, inițial, evaluează starea de sănătate a pacientului, apoi dozează radicalii liberi, efectuează ADN-ul firului de păr, apoi profilul lipidic din sânge al pacientului și dozează secreția de insulină glicozilată ".
Ca tratamente medicul ne recomandă detoxifierea cu antioxidanți, reglarea me-tabolică, reglarea funcțiilor endocrine, stimularea imunității. "Toate reglările se fac cu nutrienți și diete personalizate. Recomandăm psihoterapie, schimbarea look-ului, măști și tratamente corporale cu efect de relaxare și detoxifiere, masaj de relaxare", ne informează medicul.
Se pot face și presopunctură, reflexoterapie, reglarea câmpului energetic.
Chiar și la un organism sănătos, persistența stării de oboseală suprasolicită sistemul imunitar, crește riscul de infecții și, astfel, pot apărea boli grave.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.7878 secunde