Scuipatul pe stradă poate să răspândească tuberculoză!

445
1
Scuipatul pe stradă poate să răspândească tuberculoză! - verapalltbc-1354660345.jpg
Tuberculoza, cunoscută și sub denumirea de oftică, este o afecțiune ce se transmite pe cale respiratorie. Tratamentul este gratuit, iar dacă este respectat cu strictețe, bolnavii se vindecă. Cu toate acestea, țara noastră se situează, în continuare, pe locurile fruntașe din Europa la incidența bolii. 

Dr. Vera Eniko Pall, specialist pneumolog din cadrul Cabinetului Verasante, a explicat că afecțiunea este transmisă prin aer, de la bolnavul contagios, atunci când tușește, scuipă sau strănută, dar și atunci când doar se află în apropiere. 

"Toată lumea ar trebui să respecte câteva reguli de igienă, care țin de cei șapte ani de acasă: să pună mâna, batista sau șervețelul la gură în caz de tuse sau strănut și să nu scuipe pe jos, chiar dacă se află pe stradă", a atras atenția medicul. 

Prostul obicei de a scuipa pe stradă este un bun prilej pentru bacilul Koch, microbul care generează tuberculoza, de a se împrăștia. 

"Bacilul Koch poate supraviețui mulți ani în praf, chiar la temperaturi scăzute. Praful este vehiculat de vânt și împrăștie microbul. În schimb, soarele este inamicul natural al bacilului", a completat dr. Pall. 

Astfel, nici nu este nevoie să fiți în preajma unui bolnav pentru a contracta microbul, este suficient să treceți printr-o zonă pe unde acesta a fost. Iar dacă aveți organismul slăbit, riscați să vă îmbolnăviți. 

Totodată, este important să se pună mâna sau o batistă la gură în momentul strănutului sau tusei, pentru că "se pot împrăștia picături de salivă care conțin mulți microbi, iar distanța până la care pot ajunge e în funcție de cât de tare bolnavul tușește sau strănută", a mai spus specialistul. 

Comentează știrea

Bogdan
10 decembrie 2012
Ocoliti Constanta ca va infectati

In mijloacele de transport in comun, si mai ales in microbuze stam gura in gura si nas in nas, caci acestia nu respecta nici o lege din Romania, lege care spune ca pot sa urce doar atatea persoane cate locuri sunt pe scaune. Dar cine sa-i vada?? Primaria, Politia, OPC-ul ? Acestia se prefac ca nu vad ce se intampla cu tinerii nostri care se imbolnavesc. Lor nu le pasa , caci ai lor copii sunt trimisi sa invete in alte tari unde nu e epidemie de tuberculoza. Si culmea tupeului pe urma se plang ca nu vin turistii in Constanta? Dar cine credeti ca va mai risca asa ceva in 2013 si in urmatorii ani? Probabil ca acesti oameni nu cunosc cat de grava este aceasta infectie, ca se folosesc antibioticele cele mai puternice de pe acest pamant, si ca aceste antibiotice au ca urmari chiar si distrugerea maduvii spinarii, responsabila de o groaza de lucruri. Ca sa nu mai spun de distrugerea ficatului, al stomacului, de scaderea intregii rezistente a organismului. Plus distrugerea plamanului respectiv, si a problemelor ce apar dupa aceea cu respiratia. Inconstienta si lipsa discernamantului si nerespectarea legilor acestei tari (si culmea ieri li s-a dat votul celor cu poze pe aceste microbuze si care tolereaza si ingaduie acest lucru) vor face ca acest oras sa fie ocolit si evitat pe cat posibil. Riscul este imens altfel.

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.7241 secunde