Se micșorează prețul de decontare a medicamentelor pentru bolnavii cronici

325
Ministerul Sănătății intenționează să micșoreze, de la 1 august, prețul de decontare a peste 1.400 de medicamente care se acordă bolnavilor în cadrul programele naționale de sănătate, astfel încât să le poată asigura unui număr cât mai mare de pacienți. Medica-mentele, incluse pe așa-zisa listă C2, sunt necesare tratamentului unor boli cronice și corespund la aproximativ 400 denumiri comune internaționale.

Măsura este cuprinsă într-un proiect de ordin aprobat, luni, de ministrul Sănătății, Cseke Attila, și aflat în dezbatere publică.

"Medicamentele din lista C2 sunt cele pe care statul le acordă gratuit pentru bolnavii cu afecțiuni precum diabet, tuberculoză, HIV/SIDA, afecțiuni oncologice, hemofilie, transplant etc. În ultimii ani, con-sumul medicamentelor pentru boli cronice a crescut în raport cu fon-durile pe care le avem disponibile. De exemplu, în anul 2009, con-sumul medicamentelor a crescut cu peste 19% față de 2008, iar în 2010, cu 26% față de anul 2009. Noua metodologie de calcul va avea ca efect scăderea prețului de decontare a acestor tipuri de medicamente incluse în programele naționale de sănătate, astfel încât să le putem asigura pentru un număr cât mai mare de pacienți", a declarat Cseke Attila.

În noul sistem, cota de adaos a distribuitorului va varia între 8% și suma fixă de 20 lei. În formula veche, cota putea varia între 14% și 30 lei. Conform noului mod de calcul, vor fi diminuate adaosul pentru prețul cu ridicata (adaosul distribuitorului) și cel de desfacere cu amănuntul (adaosul pentru farmacii). 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Vineri, 24 Iunie 2011
Stire din Sănătate : Silicoanele ar putea cauza cancer
Pagina a fost generata in 1.466 secunde