Secretul ca bolnavul de plămâni să nu stea țintuit într-un pat de spital

604
Secretul ca bolnavul de plămâni să nu stea țintuit într-un pat de spital - 7c207f66f850789578d9e7bd7333efbe.jpg
Numărul pacienților diagnosticați cu boli pulmonare cronice, precum bronșita cronică, simplă sau constructivă, emfizemul, astmul, fibroza pul-monară, este în continuă creștere. Aceste afecțiuni sunt incurabile, dar nu înseamnă că bolnavii nu pot avea o viață aproape de normal. Este însă ne-voie ca pacienții să se prezinte din vreme la medic și să respecte tratamentele prescrise, ne-a declarat dr. Vera Eniko Pall, de la cabinetul "Verasante".
Referitor la terapiile ce îmbunătățesc viața bolnavilor, specialistul pneumolog ne-a spus: "Simptomele se instalează progresiv în multe cazuri, astfel că pacienții duc boala pe picioare și se prezintă la medic atunci când deja s-a instalat insuficiența respiratorie. De multe ori, funcționarea defectuoasă a plămânului duce la afectarea inimii. Vestea bună este că în prezent există posibilitățile terapeutice pentru a ameliora starea pacienților. Există o gamă largă de medicamente ce ajută la îmbunătățirea respirației. Se pot asocia, de asemenea, diverse metode de reabilitare pulmonară: terapie fizică și exerciții pentru antrenarea mușchilor respiratori, strategii pentru abandonul fumatului, sfaturi dietetice și nutriționale, tehnici de relaxare. În fazele avansate se poate apela la oxigenoterapie la domiciliu".
Important este ca bolnavul depistat cu bronșită cronică sau fibroză pulmonară să respecte sfaturile medicilor. "Nu vindecăm bolile cronice respiratorii, dar viața de zi cu zi se îmbunătățește foarte mult la pacienții care urmează tratamentul. Boala nu se mai agravează, spitalizarea este rareori necesară. Pacientul trebuie însă să urmeze tratamentul și regimul de viață recomandate și să se prezinte periodic la controalele de monitorizare, pentru tot restul vieții. Trebuie subliniat însă că pacienții care înainte stăteau mai tot timpul prin spitale și mureau la prima gripă, duc astăzi o viață confortabilă, din punct de vedere al respirației", a completat medicul.

Bolile pulmonare cronice sunt diagnosticate și monitorizate cu ajutorul spirometriei. Aceasta este o metodă neinvazivă, prin care este "măsurată" funcția pulmonară. Cu ajutorul unui aparat, denumit spirometru, se măsoară cât aer încape în plămâni și cât aer poate ieși sau intra din plămâni. Valorile sunt înregistrate de un computer, iar diagnosticul este pus de un medic pneumolog, pe baza lor.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Marţi, 09 Noiembrie 2010
Stire din Sănătate : Micul dejun ne salvează viața
Pagina a fost generata in 1.5724 secunde