Semnele care indică prezența unei fracturi

431
Simptomele unui os fracturat nu sunt chiar atât de evidente pe cât se crede. Potrivit medicilor ortopezi, bolnavul poate să resimtă o ușoară inflamare a zonei, până la străpungerea pielii (așa numita fractură deschisă, care este evidentă!). "Simptomele oaselor fracturate depind de locul fracturii, de gravitatea și de tipul acesteia. De exemplu, osul tibiei este rupt în mod frecvent, de multe persoane. În cazul acestei fracturi, simptomul poate fi o ușoară inflamare a osului", arată medicii ortopezi. Mai pot apărea vânătăi sau umflături în jurul fracturii, durerea severă la mișcarea zonei afectate, lipsa senzațiilor la nivelul mâinii sau piciorului afectat.

Măsuri de prim-ajutor
Dacă o persoană a suferit o fractură, este esențial să-și păstreze calmul și să miște cât mai puțin zona afectată. Iată câteva reguli care trebuie respectate în cazul unei fracturi:
r nu se va mișca niciodată un os rupt, mai ales dacă este instabil sau dacă implică oase ale gâtului, capului, coloanei vertebrale sau șoldului. Dacă bolnavul trebuie mutat, va fi ridicat de haine și transportat cu atenție și blândețe;
r aplicați comprese cu gheață pe locul fracturii pentru a reduce inflamația:
r în cazul fracturilor deschise, se dezinfectează rana și se acoperă cu un pansament curat. Sângerarea este ținută sub control prin aplicarea presiunii asupra zonei afectate.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Luni, 09 Mai 2011
Stire din Sănătate : De ce e bun laptele?
Pagina a fost generata in 1.7296 secunde