Sindromul faţetei este rezultatul deteriorării organismului, cauzată de îmbătrânire

259
Sindromul faţetei este rezultatul deteriorării organismului, cauzată de îmbătrânire - fondsindromulfatetei1-1638817078.jpg

Articole de la același autor

Vârsta aduce cu sine o mulțime de afecțiuni, mai ales reumatologice, care afectează puternic articulațiile. Una dintre ele face referire la sindromul faţetei, care, nu este doar dureroasă, dar și incomodă, greu de suportat pentru multe persoane. Deşi este aproape întotdeauna rezultatul deteriorării cauzate de îmbătrânire, există modalităţi de a preveni apariţia bolii.

Sindromul faţetei este cunoscut de multă lume şi sub denumirea de boala faţetelor și este o afecţiune care provoacă durere sau disfuncţie la nivelul articulaţiilor faţete ale vertebrelor, care leagă vertebrele una de alta. Se știe foarte bine, funcţia vertebrelor este de a oferi sprijin, stabilitate şi mobilitate coloanei vertebrale. Potrivit dr. Ramona Bătrânu, sindromul faţetei poate apărea în orice zonă a coloanei vertebrale, dar este cel mai frecvent în partea inferioară a spatelui. Partea proastă este că provoacă durere, rigiditate şi dificultăţi de mişcare. Cu toate că vârsta înaintată duce la uzura vertebrelor, această afecţiune poate fi prevenită printr-un stil de viaţă sănătos. Cum faceți acest lucru? Coloana vertebrală este un fel de catarg care serveşte drept axă a corpului, ea îndeplinind trei funcţii de bază: oferă suport întregului corp, protejează măduva spinării şi permite mişcarea trunchiului.

De fapt, coloana este o structură multi-articulară, adică este alcătuită din mai multe segmente, iar fiecare dintre ele formează o unitate, care este legată de celelalte părţi. Mai departe, această structură face posibile mişcări în diverse direcţii şi permite o absorbţie şi o distribuţie corectă a sarcinilor.

Fiecare segment este alcătuit din două vertebre adiacente, un disc intervertebral, ligamente ale coloanei vertebrale şi articulaţii faţetare. Pentru ca această structură să funcţioneze corect, fiecare componentă trebuie să fie în stare bună. Deci, faţetele sunt acele zone mici care formează articulaţiile din spatele vertebrelor. Ele sunt numite şi articulaţii cu faţete. La rândul lor, fiecare articulaţie este înconjurată de o capsulă care produce o substanţă numită lichid sinovial, funcţia sa fiind de a lubrifia şi de a amortiza mişcarea.

„În plus, articulaţiile faţete protejează discul intervertebral din spate, împiedică mişcarea vertebrei înainte şi împiedică rotaţia sau extensia excesivă. Desigur, mai trebuie precizat că, în interiorul fiecărei articulaţii faţete există un mic tampon care trebuie lubrifiat. Uneori, însă, se întâmplă ca acel tampon să se uzeze, fie din cauza îmbătrânirii, fie din cauza suprasolicitării. Atunci când vă confruntaţi cu astfel de situaţii, oasele alunecă unele peste altele fără a fi amortizate, iar frecarea face ca oasele să se uzeze. Prin urmare, se pot forma pinteni, care sunt proeminenţe osoase. La fel, este posibil să existe o inflamaţie, să se uzeze cartilajul, să apară subluxaţii sau să se separe capsula articulară”, a explicat medicul.

De precizat că sindromul faţetei poate fi clasificat în mai multe tipuri, în funcţie de zona coloanei vertebrale care a fost afectată, respectiv lombar, sindromul faţetei toracice, cervical, sindromul faţetelor lombo-sacrale.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.0772 secunde