Singurul angiograf al Spitalului Județean este veșnic defect

577
Evidența ținută de medicii cardiologi din cadrul Spitalului Județean Constanța arată că numărul persoanelor care suferă de boli cardiovasculare este în creștere. Potrivit dr. Florian Stoian, purtător de cuvânt al spitalului, de la începutul anului au fost internați în cea mai mare unitate sanitară din județul nostru peste 2.800 de pacienți, iar pentru alți 2.200 de bolnavi au fost întocmite fișe de observație de zi. Totodată, alți 10.900 de bolnavi, ajunși la Unitatea de Primiri Urgențe pentru diverse afecțiuni, au necesitat un consult și investigații cardiologice.
Sunt numeroși pacienți, ba chiar din ce în ce mai tineri, dar mijloacele pentru realizarea unor investigații corecte lipsesc. Exemplul cel mai elocvent este lipsa unui angiograf - aparat medical utilizat pentru explorarea radiologică a arterelor care irigă inima, dar și a vaselor care au un milimetru în diametru. Cu ajutorul angiografului se poate pune un diagnostic de mare acuratețe sau pot fi rezolvate blocajele pe arterele coronariene.
Concret, aproape 90% dintre pacienții cu afecțiuni ale inimii au nevoie să fie investigați la angiograf. În ciuda faptului că specialiștii cardiologi au constatat, în ultimii cinci ani, că numărul constănțenilor diagnosticați cu boli coronariene este în creștere, nici până în prezent în spital nu există un astfel de aparat. "De peste 12 ani tot atragem atenția că este nevoie de un angiograf performant, dar încă nu avem. Facultatea de Medicină a dat, la un moment dat, un angiograf cu mai puține pretenții, dar nici acesta nu mai funcționează. S-au căutat soluții pentru repararea lui, dar nu s-a reușit. Ar fi bine dacă s-ar reuși măcar repararea acestuia", a afirmat dr. Elvira Craiu, șeful Clinicii de Cardiologie. Angiograful s-a defectat în anul trecut, iar la data respectivă conducerea spitalului anunța că sunt necesari 30.000 de euro pentru repararea lui.
În lipsa acestui echipament, bolnavii cu afecțiuni coronariene sunt trimiși la spitalele din București, Brașov sau Cluj. Dr. Elvira Craiu face un apel către autorități și cei cu posibilități să dea o mână de ajutor în achiziționarea unui angiograf sau pentru repararea celui existent.
De asemenea, mai sunt necesare monitoare. "În urmă cu patru ani, tot în urma unui S.O.S. de a ajuta cardiologia, am primit șase paturi monitorizate. Acestea sunt indispensabile, pentru că îi supraveghem pe bolnavii cu tulburări de ritm cardiac, cu infarct. Anii au trecut și deja monitoarele dau semne de uzură", a mai spus specialistul.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.8256 secunde