Sistemul cardului de sănătate funcționează după 4 săptămâni de blocaj

142
Sistemul cardului de sănătate funcționează după 4 săptămâni de blocaj - card-1564423119.jpg

Articole recomandate

Sistemul informatic al cardului național de sănătate funcționează luni după-amiază, după exact 4 săptămâni de blocaj. Nu este clar dacă sistemul a fost repornit astăzi temporar sau avaria care a durat 28 de zile - cea mai gravă de la introducerea cardului de sănătate - a fost în sfârșit remediată, Casa de Asigurări de Sănătate nefăcând niciun anunț în acest sens.


Sistemul informatic a mai funcționat timp de câteva ore și în urmă cu 10 zile, pe data de 19 iulie, însă în scurt timp a picat din nou. 


Sistemul a funcționat într-adevăr offline în ultimele 4 săptămâni, însă chiar ministrul Sorina Pintea a admis că aceasta nu este o soluție.


Pe 18 iulie, CNAS anunța că face "teste finale" pentru repornirea sistemului, iar ministrul Sănătății, Sorina Pintea, spera ca acesta să fie funcțional cel târziu lunea trecută, pe 22 iulie.


Tot pe 22 iulie, ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a anunțat că vor fi achiziționate de urgență servicii de mentenanță pentru o perioadă "tampon", până la semnarea unui contract pe perioadă mai lungă. 


Începând din 23 iulie, Casa Națională de Asigurări de Sănătate are un nou președinte, în persoana lui Vasile Ciurchea. Vasile Ciurchea a mai condus Casa Națională de Asigurări de Sănătate în perioadele iunie 2014-martie 2016 și februarie 2007-ianuarie 2009. El este anchetat de DNA într-un dosar de corupție ce vizează contractele privind sistemul informatic al Casei, în care prejudiciul se ridică la peste 16 milioane de euro.


Premierul Viorica Dăncilă a declarat că "nu există nicio acuzație la adresa lui Ciurchea" atâta timp cât nu există o hotărâre judecătorească, ci doar o anchetă.

Vasile Ciurchea îl înlocuiește la conducerea Casei pe Răzvan Vulcănescu, numit președinte interimar în luna iunie. Răzvan Vulcănescu își va continua activitatea în conducerea CNAS ca vicepreședinte, funcție pe care o ocupa anterior numirii ca președinte interimar.

Vasile Ciurchea este cercetat de DNA, alături de alte persoane care dețin sau au deținut funcții de conducere în cadrul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, într-un dosar de corupție în care prejudiciul este estimat la peste 16 milioane de euro. Faptele cercetate de procurori vizează contractele încheiate privind sistemul informatic.



Vasile Ciurchea a demisionat de la conducerea Casei în martie 2016 tot în urma unui scandal legat de nefuncționarea sistemului cardului de sănătate, similar cu cel de acum. 


Înainte de a fi numit la conducerea CNAS în 2007, Ciurchea a fost director la Agenția Națională de Programe din Ministerul Sănătății și director general în cadrul Casei de Asigurări de Sănătate.






Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.314 secunde