Somnul de după amiază ne ferește de boli de inimă

463
Un studiu efectuat, recent, în Grecia, pe 23.000 de persoane, a scos la iveală faptul că cei care practică siesta zilnic sunt cu 37% mai puțin predispuși să moară din cauza unei boli de inimă. În același timp, cei care dorm după-amiaza doar din când în când își micșorează riscul apariției bolilor inimă cu 12%.
Explicația acestui fenomen constă în faptul că, atunci când dormim, presiunea sângelui scade și inima este mai puțin solicitată. Deși majoritatea studiilor s-au concentrat asupra comportamentului cardiovascular din timpul somnului nocturn, acest studiu se bazează pe comportamentul inimii în timpul somnului de zi.
Mai mult, în studiu se introduc ca date comparative comportamentul inimii în timp ce omul stă întins fără să doarmă.
La studiu au participat nouă voluntari care, de obicei, nu dormeau după-amiaza. Voluntarilor le-a fost impus ca trei nopți la rând să doarmă doar câte 4 ore. Apoi erau puși să se odihnească în fiecare după amiază. În prima zi ei s-au odihnit stând întinși în pat fără să doarmă, în a doua zi s-au odihnit stând în șezut, iar în treia zi au fost lăsați să doarmă timp de o oră.
În tot acest timp, activitatea lor cardiacă a fost monitorizată. Cercetătorii au observat că tensiunea arterială a scăzut doar în timpul somnului. În cazurile când voluntarii doar s-au odihnit fără să doarmă tensiunea a rămas la fel. Această reducere a tensiunii face ca mortalitatea din cauze vasculare să fie scăzută în cazul celor care practică siesta.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.9994 secunde