Sorina Pintea: Nu există un registru al pacienților bolnavi de cancer. Avem o evidență a acestora

258
Sorina Pintea: Nu există un registru al pacienților bolnavi de cancer. Avem o evidență a acestora - sorinapintea1000x600-1554200569.jpg

Articole recomandate

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a declarat marți că nu există un registru al pacienților bolnavi de cancer, însă există o evidență a acestora și a anunțat că miercuri va fi deschis oficial primul centru finanțat cu bani de la Banca Mondială pentru bolnavii de cancer.


"Într-adevăr, nu există în acest moment un registru al pacienților bolnavi de cancer. Ministerul Sănătății a depus anul trecut o cerere de finanțare pentru a accesa bani europeni pentru a crea 108 noi registre de boală. Dar există Programul Național de oncologie prin care orice bolnav care este depistat și are acces la tratament este înregistrat. Prin urmare, avem o evidență a acestora", a declarat Sorina Pintea.


Ministrul a anunțat că a fost reluat programul Băncii Mondiale, care era blocat, în privința echipamentelor de radioterapie.


"Și mâine vom deschide oficial și vor acea acces și pacienții la primul centru finanțat cu banii Băncii Mondiale. Acest centru este la Baia Mare. În cursul acestui an se vor deschide și celelalte patru centre pentru care contractele s-au semnat în 2017. Am demarat programele de screening concomitent cu crearea acestui registru. Este adevărat (...), nu putem face într-un an ce nu s-a făcut în ultimii 30. Dar trebuie să recunoaștem că sunt molecule noi introduse, există programe de dotare cu aparatură", a adăugat Sorina Pintea.


Ea a arătat că cel mai avansat este programul de screening pentru cancerul de col uterin, în valoare de 5 milioane de euro, în cadrul căruia s-au achiziționat deja echipamentele necesare în opt unități din centrele universitare.


"Apoi, avem în implementare un proiect de screening pentru cancerul de sân, tot în valoare de 5 milioane de euro. Aici, implementarea efectivă a început doar în zona Cluj. Avem un proiect de dezvoltare și planificare a inițierii programului de screening în cancerul de col rectal, începe în luna mai. Aici faza de implementare efectivă n-a început, va începe în luna mai. Începem să avem prevenția", a spus ministrul Pintea.


Sorina Pintea a menționat că este nevoie și de informare. "Medicul curant este dator să informeze pacientul asupra tuturor posibilităților de tratament, cât și asupra posibilităților de a-l face în România sau în altă țară", a spus ministrul.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4623 secunde