Speranță pentru bolnavii de cancer: O pilulă reduce riscul de deces la jumătate

368
Speranță pentru bolnavii de cancer: O pilulă reduce riscul de deces la jumătate - cancer-1685895517.jpg

Articole de la același autor

O pastilă luată o dată pe zi reduce riscul de a muri din cauza cancerului pulmonar la jumătate, arată rezultatele „impresionante” şi „fără precedent” ale unui studiu global de zece ani.


Administrarea medicamentului osimertinib după o intervenţie chirurgicală a redus dramatic riscul de deces al pacienţilor cu 51%, relevă rezultatele prezentate la cea mai mare conferinţă de cancer din lume, scrie The Guardian.


Cancerul pulmonar este principala cauză de deces prin cancer la nivel mondial, generând aproximativ 1,8 milioane de decese pe an.


Rezultatele studiului în stadiu avansat, condus de Universitatea Yale, au fost prezentate la reuniunea anuală a Societăţii Americane de Oncologie Clinică (Asco) din Chicago.


“În urmă cu treizeci de ani, nu puteam face nimic pentru aceşti pacienţi”, a spus dr. Roy Herbst, director adjunct al Yale Cancer Center şi autorul principal al studiului. „Acum avem acest medicament puternic. Cincizeci la sută este o mare problemă în orice boală, şi cu siguranţă într-o boală precum cancerul pulmonar care a fost de obicei foarte rezistent la terapii”, a explicat medicul.


Studiul Adaura a implicat pacienţi cu vârste cuprinse între 30 şi 86 de ani din 26 de ţări şi a analizat dacă pilula ar putea ajuta pacienţii cu cancer pulmonar fără celule mici, cea mai comună formă a bolii.


Toţi cei din studiu au avut o mutaţie a genei EGFR, care se găseşte în aproximativ un sfert din cazurile globale de cancer pulmonar şi reprezintă până la 40% din cazurile din Asia. O mutaţie EGFR este mai frecventă la femei decât la bărbaţi şi la persoanele care nu au fumat niciodată sau au fumat puţin.


“Unii pacienţi din Marea Britanie, SUA şi alte ţări au acces la medicament, dar ar trebui să beneficieze de acesta mai mulţi”, a spus dr. Roy Herbst.


Nu toţi cei diagnosticaţi cu cancer pulmonar sunt testaţi pentru mutaţia EGFR, care trebuie să se schimbe, a spus Herbst, având în vedere concluziile studiului. „Acest lucru întăreşte şi mai mult nevoia de a identifica aceşti pacienţi cu biomarkeri disponibili în momentul diagnosticării şi înainte de începerea tratamentului”.


Tratamentul după o intervenţie chirurgicală cu osimertinib, cunoscut şi sub numele de Tagrisso şi produs de AstraZeneca, „a scăzut semnificativ” riscul de deces la pacienţii cu cancer pulmonar, au arătat rezultatele studiului.


„O rată de supravieţuire de 88% la cinci ani este o ştire incredibil de pozitivă. A avea acces la un medicament a cărui eficacitate este dovedită şi ale cărui efecte secundare sunt tolerabile înseamnă că pacienţii pot avea încredere şi se pot bucura de o calitate bună a vieţii pentru mai mult timp”, a spus Angela Terry, preşedintele EGFR Positive UK.




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.2267 secunde