Spitalul Județean Constanța, pregătit pentru avalanșa de pacienți de sărbători

509
Spitalul Județean Constanța, pregătit pentru avalanșa de pacienți de sărbători - drrodicatudoransidrcatalingrasa-1355926339.jpg
Perioada sărbătorilor înseamnă o prezență mai mare a pacienților la secția de primiri urgențe a Spitalului Clinic Județean Constanța. Fie că este vorba de supraalimentație sau consum excesiv de alcool, fie că este vorba de vârstnici sau bolnavi cardiaci, în aceste zile cu toții ajung la spital și din cauza temperaturilor foarte scăzute, asociate cu alimentația grasă de sărbători. Medicii sunt însă pregătiți să le asigure asistență medicală permanentă tuturor.

26 de medici pe linia de gardă la urgențe

În cadrul conferinței organizată ieri la Spitalul Județean, medicul Cătălin Grasa a dat asigurări că nu există probleme în ceea ce privește perioada sărbătorilor și că secția de primiri urgențe a spitalului județean este pregătită să le acorde ajutor pacienților constănțeni. "Deși această perioadă este de regulă foarte aglomerată suntem pregătiți să rezolvăm toate cazurile care se vor adresa unității de primiri urgențe. Suntem conștienți că numărul solicitărilor va crește, mai ales pentru că medicii de familie și policlinicile de ambulatoriu vor fi închise în această perioadă. Din acest motiv am și suplimentat numărul medicilor de gardă la 26, atât pentru adulți cât și pentru pediatrie", a explicat dr. Cătălin Grasa.

Peste o sută de mii de constănțeni la UPU în 2012

Șeful secției de primiri urgențe de la Spitalul Județean Constanța, dr. Rodica Tudoran, a explicat situația cazurilor ajunse la spital de la începutul anului. "Aproximativ o sută douăzeci de mii de constănțeni au ajuns la unitatea de primiri urgențe anul acesta și au rămas internați în procent de 25%. Am resimțit o creștere de 40% în lunile de vară, când printre bolnavi s-au prezentat și mulți turiști, mai ales cu politraumatisme, din cauza accidentelor rutiere."

Medicul a dat asigurări că spitalul a refăcut stocul de medicamente și mate-riale sanitare pentru următoarea perioadă. "Am pregătit stocul de medicamente și materiale sanitare, inclusiv vaccinul antitetanos. Sunt încă patru medici la UPU adulți și trei la pediatrie care vor face de gardă alături de ceilalți medici pentru a face față tuturor solicitărilor. Sfatul meu pentru constănțeni în această perioadă este să fie cumpătați în alimentație și consum de alcool care pot duce la tulburări digestive sau pancreatită acută și să evite expunerea la frig pentru perioade lungi de timp, mai ales cardiacii și cei cu probleme patologice".

Ajutor pentru oamenii străzii

Deși până în prezent la secția de primiri urgențe nu au cerut adăpost mai mulți oameni ai străzii decât de obicei, medicii de la Spitalul de Urgență Constanța se așteaptă ca în perioada următoare numărul acestora să crească, mai ales datorită condițiilor meteo. Soluția pe care medicii au găsit-o pentru acești oameni este de a-i adăposti atât la spital cât și la Centrul de zi Fair Play. "Avem pregătite mai multe locuri la centrul Fair Play pentru oameni ai străzii care nu necesită îngrijire medicală, deci care nu au probleme de sănătate, pentru perioada în care temperaturile scad foarte mult. Cei care vor avea nevoie de asistență medicală vor putea rămâne la UPU. Ceilalți vor fi duși la centru cu o salvare a spitalului", a completat dr. Cătălin Grasa, directorul medical al Spitalului de Urgență. Până în prezent, două astfel de cazuri sunt la Centrul Fair Play din Constanța, după cum susțin medicii.

Centrele de dializă, pregătite pentru iarnă

Centrele de dializă din Constanța au fost pregătite pentru această perioadă, mai ales că pacienții dializați nu pot trece peste curele de tratament care le-ar pune în pericol viața. "Centrele sunt pregătite cu tot echipamentul, iar pacienții care provin din zone greu accesibile au fost aduși la Constanța pentru a nu fi puși în pericol", a explicat dr. Cătălin Grasa. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3749 secunde