Știți ce investigații sunt obligatorii pentru a depista bolile ficatului?

295
Știți ce investigații sunt obligatorii pentru a depista bolile ficatului? - clinicamedstar200017-1380196112.jpg

Articole de la același autor

Ficatul îndeplinește un rol important în organism, pierderea completă a funcțiilor sale ducând la moarte, în câteva ore sau zile. De aceea, este indicat să efectuați investigațiile necesare și să urmați terapia corespunzătoare de la primele semne că ceva este în neregulă. 


Celulele hepatice sunt implicate în metabolismul carbohidraților și al lipidelor, în sinteza proteinelor, stocarea vitaminelor, excreția bilei și detoxifiere (amoniac, hormoni, medicamente). Simptomele ce pot sugera o afecțiune hepatică sunt reprezentate de oboseală, inapetență, dureri în etajul abdominal superior, greață, vărsături, apariția icterului, mărirea în volum a abdomenului, edemele gambiere.


Analizele necesare sunt:
- transaminazele hepatice ( TGP; TGO ) - sunt enzime aflate în celulele hepatice, ce sunt eliberate în circulația sanguină în cazul agresiunilor la nivelul ficatului. Trebuie specificat că nu numai în boli hepatice cresc transaminazele, ci și în afecțiuni cardiace, musculare.
- bilirubina totală, fosfatază alcalină - valorile sunt crescute în hepatite, ciroză, dar și în obstrucția de diferite cauze (ex. litiază, tumori) ale căilor biliare.
- GGT- reprezintă o enzime cu excreție biliară. Valori crescute sunt întâlnite în caz de obstrucții ale căilor biliare, dar și la consumatorii de alcool sau de barbiturice.
- dozarea proteinelor totale, colinesteraza serică - valori scăzute apar la cei cu ciroză hepatică. 
Laboratoarele MEDSTAR pot efectua la standarde europene toate tipurile de investigații hepatice, în afara pachetului minim prezentat mai sus, până la diagnosticul stadiului hepatitelor virale înaintea intrării în programele naționale de tratament (testul Fibromax). 
În cazul unor modificări ale analizelor exemplificate mai sus, medicul poate solicita teste suplimentare pentru aflarea cauzei bolii: markeri virali pentru hepatita B sau C : Ag Hbs, anticorpi anti HCV; cupru, ceruloplasmină (boala Wilson); sideremie, feritină (hemocromatoză); markeri tumorali (alfafetoproteină, antigen carcinoembrionar); anticorpi antimitocondriali, anticorpi antinucleari, etc.


Testul Fibromax și ecografia abdominală efectuată cu aparate performante (cel mai modern ecograf din Constanța), realizate în cadrul Clinicii MEDSTAR 2000 pot să ajute la stabilirea mai rapidă a diagnosticului corect.


Prin urmare, consultația și efectuarea unor analize periodice pot salva viața, întrucât tratarea unei boli descoperită în stadiu incipient este mult mai ușoară și eficientă.


Pentru orice informații și detalii vă puteți adresa Clinicii Medicale MEDSTAR 2000 la următoarele numere de telefon: 0241/638.251, 072MEDSTAR, 0722/574.250, 0725/532.545.




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4023 secunde