Stresul, una dintre cauzele dispariției ciclului menstrual

2583
Dacă ciclul menstrual v-a întârziat mai mult de o lună poate fi semnul unei sarcini, a menopauzei sau poate fi vorba despre amenoree. Amenoreea este declanșată de tumori, de absența uterului, obezitate, tumori hipofizare, stres, hipotiroidie, hipertiroidie. Tratamentul constă în combaterea afecțiunii care a cauzat amenoreea.

Amenoreea este o dereglare a procesului menstruației care se caracterizează prin absența sângerării. "Amenoreea înseamnă absen-ța ciclurilor menstruale și are două cauze fiziologice: sarcina și menopauza", ne-a explicat dr. Viorel Cristurean, medic ginecolog.
Lipsa menstruației este un semnal de alarmă că organismul tău s-ar putea confrunta cu alte probleme de sănătate. Potrivit specialistului, "alte cauze ale amenoreei sunt cele patologice: tumori, obezitate, tumori ovariene, absența uterului, malformațiile de tract genital, hipotiroidia, hipertiroidia, tumori hipofizare - localizate la nivelul glandei hipofizare aflată în zona centrală a creierului".
Pentru a produce menstruația, corpul unei femei trebuie stimulat de un anume nivel de hormoni și, când organismul nu produce cantitatea necesară, apare amenoreea.

Amenoreea primară și secundară
Tratamentul amenoreei se prescrie în funcție de cauza care a dus la apariția afecțiunii. "La o femeie de vârstă fertilă lipsa menstruației te duce cu gândul la sarcină. La o femeie în vârstă, amenoreea te duce cu gândul la menopauză. Dacă nu este nici însărcinată, nici la menopauză, atunci cauzele amenoreei sunt patologice", a completat dr. Viorel Cristurean.
Teoretic, și în cazul tinerelor fete, dacă lipsește menstruația o lună, putem vorbi despre amenoree, însă mai degrabă este vorba despre cicluri neregulate, a explicat medicul ginecolog.
Se poate vorbi despre o amenoree secundară dacă femeile au avut inițial menstruație, apoi, din diverse motive, a început să dispară. Amenoreea secundară apare atunci când femeia nu are menstruație cel puțin trei luni consecutiv. De regulă, absența este dată de complicații hormonale sau de afecțiuni ale aparatului reproductiv.
Adolescentele care au împlinit 16 ani și nu au ciclu menstrual suferă de amenoree primară. Fetele foarte slabe, cele care au făcut anumite sporturi de performanță nu au suficienți hormoni pentru a produce menstruația, de aceea se confruntă cu amenoreea primară.
Netratată, amenoreea poate cauza probleme de infertilitate.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.7177 secunde