Sucul de fructe anulează efectul unor medicamente

327
Sucurile de grepfrut, portocale și mere pot reduce absorbția în organism a anumitor medicamente, diminuând drastic eficacitatea acestora, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii americani.
De mai mulți ani, sucul de grepfrut era singurul recunoscut pentru creșterea capacității organismului de a absorbi anumite medicamente, cu riscul, însă, de a le transforma în toxine, reamintesc autorii acestui studiu, prezentat în cadrul conferinței Societății Americane de Chimie, care a avut loc la Philadelphia.
Noul studiu prezintă noi motive pentru care oamenii ar trebui să evite să consume anumite sucuri de fructe în perioadele în care se află sub tratament medicamentos împotriva cancerului, maladiilor cardiovasculare sau pentru acceptarea unui transplant de către organism.
Este vorba de toposid, un agent anticancer, tratamente împotriva hipertensiunii arteriale, precum atenolol, celiprolol și talinolol, medicamente împotriva respingerii organelor transplantate - Ciclosporin - și antibiotice precum ciprofloxacin, levofloxacin și itraconazol.
Sucul de grepfrut blochează o enzimă numită CYP3A4 în unele medicamente, precum cele pentru diminuarea colesterolului, făcându-le toxice. Această enzimă permite asimilarea medicamentelor în organism.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.9681 secunde