Suntem campioni la sifilis, trichineloză și botulism

1778
Suntem campioni la sifilis, trichineloză și botulism - 2fcd824d9156e24ad1f7344c8723ab5f.jpg

Articole de la același autor

Românii sunt un popor bolnav. Mor din cauza bolilor de inimă, a cancerului sau a tulburărilor digestive. Nici nu e de mirare, spun medicii, de vreme ce, de multe ori, sănătatea este ultimul aspect de care se preocupă. Cei mai mulți ignoră primele semne ale unei boli și ajung la doctor când afecțiunile sunt deja în stadii avansate. La fel, nu iau nici măsurile minime pentru a preveni îmbolnăvirile, esențiale mai ales în cazul bolilor transmisibile. Un raport întocmit de Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT) arată că, în 2009, țara noastră era "campioana" Uniunii Europene la trichineloză și sifilis, ambele boli transmisibile și ambele evitabile.

300 de constănțeni, depistați anual cu sifilis
Specialiștii instituției naționale au arătat că incidența sifilisului în țara noastră a fost în scădere în ultimii zece ani. Cu toate acestea, cu un număr total de peste 3.200 de bolnavi, România se situează pe primul loc între țările din UE. La Constanța, sunt depistați, în medie, 300 de noi bolnavi anual. Mai mult, județul nostru s-a remarcat anul trecut având trei cazuri de sifilis congenital (infecția transmisă de la mamă la făt), în vreme ce, în întreaga țară, au mai fost înregistrate patru cazuri, câte unul în județele Brașov, Călărași, Maramureș și Satu Mare. Medicii spun că statisticile evidențiază faptul că adresabilitatea la serviciile medicale, la apariția primelor simptome ale bolii, este încă foarte scăzută.
Paradoxal, țara noastră se numără printre țările cu cea mai mică incidență la gonoree. În 2009, au fost înregistrate 622 de cazuri, numărul fiind în scădere față de anii anteriori. Totodată, au mai fost raportate 91 de cazuri de infecție cu Chlamydia. De menționat că majoritatea acestor cazuri au fost depistate în mediul urban. Acest aspect nu denotă că orășenii sunt mai bolnavi, atrag atenția specialiștii, ci că populația de la sate nu are acces la serviciile medicale și nu este suficient investigată.

Locul II în UE, cu 37 cazuri de botulism
Specialiștii CNSCBT arată, în raportul întocmit, că un trend descendent se înregistrează și la trichineloză. "Cu toate acestea, România ocupă poziția întâi în rândul incidentelor înregistrate în țările UE, ceea ce ridică grave semne de întrebare asupra aplicării măsurilor de prevenire, respectiv educarea populației", se menționează în actul oficial.
Printre bolile transmise prin ingerarea unor alimente contaminate, prin care ne remarcăm la nivel european, se numără și botulismul. În 2009, au fost înregistrate 37 de cazuri de botulism în țara noastră. Par puține, dar specialiștii atrag atenția că ne situează pe poziția a doua în UE. Cazurile au fost semnalate în vestul și centrul țării, sporadic și în Moldova.

Antrax și malarie în România
Dovadă a faptului că românii nu se prezintă la timp la medic, în 2009, o femeie din Vâlcea a murit din cauza rabiei. Femeia, în vârstă de 69 de ani, a fost mușcată de o vulpe, dar s-a prezentat pentru vaccinul post-expunere abia după o lună, când deja apăruseră simptomele severe, iar terapia antirabică era ineficientă.
Raportul CNSCBT mai stipulează că, în țara noastră, au fost confirmate, anul trecut, cazuri de antrax - la doi botoșăneni, contaminați de vaci bolnave - și de malarie. Această boală a fost depistată la 12 români, care au călătorit în Africa și Asia și care nu și-au luat, în prealabil, nicio măsură preventivă.

Dobrogea, tărâmul febrei butonoase
În schimb, sud-estul țării se remarcă prin incidența ridicată a febrei butonoase, boală transmisă prin mușcătura de căpușă (maidanezii, în a căror blană sălășluiesc insectele, de care nu mai scapă constănțenii sunt, și din acest punct de vedere, un pericol pentru sănătate!). În 2009, au fost confirmate 147 de cazuri de febră butonoasă, dintre care 50 la Tulcea, 20 la Constanța, urmate apoi de București, Prahova și Călărași.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4665 secunde