Sunteți însărcinată? Evitați contactul cu pisicile!

1546
Sunteți însărcinată? Evitați contactul cu pisicile! - suntetiinsarcinata1-1556187937.jpg

Articole de la același autor

Dacă ați rămas însărcinată și vă plac foarte tare animalele, trebuie să știți că simpla mângâiere a acestora vă poate aduce o mulțime de infecții. Dintre acestea cea mai cunoscută este infecția cu toxoplasma Gondii, urmată de Listeria monocytogenes, Salmonella, Escherichia Coli. Așa că, dragi mămici, țineți pisicile un pic la distanță, dacă vreți să dați naștere unui copil sănătos.

"Nu curățați nisipul pisicii (rugați pe cineva să o facă)! Apoi, hrăniți pisicile din casă cu hrană specială pentru pisici sau hrană gătită și nu uitați să nu consumați carne mai puțin gătită (în sânge). Gătiți carnea până dispare culoarea roz din interior (inclusiv carnea tocată). De asemenea, congelarea cărnii pentru 24 ore poate scădea riscul de transmitere a infecției cu Toxoplasma G. Așa că, spălați-vă mâinile și unghiile de fiecare dată când umblați cu carnea crudă și spălați ustensilele și suprafețele folosite pentru manipularea cărnii crude!", este sfatul dr. Mihaela Pețeanu, medic specialist Obstetrică- Ginecologie. 


Pentru evitarea îmbolnăvirii, este recomandat ca gravidele să fie atente atunci când mănâncă legume sau fructe, acestea trebuie să fie foarte bine spălate.


O altă recomandare este că evitați, pe cât posibil, laptele nepasteurizat sau orice alt preparat pe bază de lapte, care nu este controlat și autorizat din punct de vedere sanitar- veterinar.


De ce trebuie să faceți toate aceste lucruri? Pentru că toxoplasma Gondii este un parazit intracelular care infectează toate speciile de animale și inclusiv oamenii. De cele mai multe ori, pisicile domestice si alte feline sunt gazdele definitive și singurele care pot elimina prin fecale forma infecțioasă a acestui parazit. Desigur, alte gazde, cum ar fi vaca, oaia, porcul, câinele etc sunt gazde intermediare, care prezintă chisturi în carne, deci nu pot elimina parazitul.

Cum se pot infecta pisicile cu toxoplasmă?

Principala cale de transmitere a acestei toxoplasme Gondii la pisică este ingestia chisturilor tisulare din carnea gazdelor intermediare vertebrate (șobolani, păsări). Principala cale de transmitere a infecției la oameni este consumul de carne nepreparată termic corespunzător.


Medicii spun că deși rata de expunere la parazit este mare, infecția latentă este mult mai des întâlnită decât boala clinică (toxoplasmoza), care este rară. Majoritatea pisicilor, câinilor și oamenilor manifestă un răspuns imun, care suprimă infecția, dar parazitul persistă toată viața, sub forma bradizoiților închistați în țesuturi. Problemele cu adevărat grave apar, însă, atunci când omul sau animalul intră în contact pentru prima dată cu parazitul, în perioada de sarcină, pericolul principal fiind reprezentat de avort.


Deși câinele, pisica sau chiar omul pot intră în contact cu acest parazit pe parcursul vieții, de cele mai multe ori nu dezvoltă nici un semn clinic de boală. Totuși, în rarele cazuri de boală, diagnosticul toxoplasmozei necesită identificarea citologică, histologică și imunohistologică a tachizoiților de toxoplasmă Gondii. Apoi, testele serologice sunt și ele utile în diagnosticul toxoplasmozei, deși interpretarea poate fi complicată.
 

Proprietarii de pisici sunt expuși riscului de infecție prin contactul cu propria pisică, pe parcursul fazei de eliminare de oochiști, care are loc în timpul infecției primare, adică în primele două săptămâni după ce pisica a intrat în contact pentru prima dată cu acest parazit. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.0382 secunde