Supraviețuirea după cancerul de ovar depinde de vârsta primului ciclu

462
Supraviețuirea după un cancer de ovar depinde de vârsta la care s-a instalat menarha și numărul de cicluri ovulatorii, susțin cercetătorii americani de la Centrul pentru controlul și prevenirea bolilor. Astfel, activitatea hormonală din timpul vieții unei femei are un rol important asupra prognosticului cancerului ovarian, sugerează datele studiului.
Dr. Robbins și colaboratorii săi au făcut o analiză a cazurilor a 410 femei, cu vârsta între 20-54 de ani, cuprinse în studiul desfășurat între 1980-1982. După 17 ani, 221 dintre femei muriseră, iar supraviețuirea la 15 ani fusese de 48%. Femeile care au avut multe cicluri ovulatorii au avut o supraviețuire mai mică.
Cercetătorii susțin că numărul ciclurilor ovulatorii din viața unei femei este influențat de folosi-
rea anticoncepționalelor orale, sarcină și alăptare. În plus, femeile la care menarha se instalează de timpuriu au un prognostic prost de supraviețuire după un cancer ovarian. Astfel, pacientele care au avut primul ciclu înainte de vârsta de 12 ani au o supraviețuire mai scăzută decât cele care au avut menarha la 14 ani. "Avem astfel dovada că un număr mare de cicluri ovulatorii joacă un rol important atât în apariția cancerului de ovar cât și în scăderea supraviețuirii după diagnosticul cu această boală", a concluzionat dr. Robbins.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Joi, 09 Iulie 2009
Stire din Sănătate : Dietă pe bază de pepene
Pagina a fost generata in 1.7381 secunde