Terapia cu unde de șoc, recomandată pentru reducerea și eliminarea durerii musculoscheletale

224
Terapia cu unde de șoc, recomandată pentru reducerea și eliminarea durerii musculoscheletale - fondterapie2-1663956215.jpg

Articole de la același autor

În prezent, terapia cu unde de șoc este o metodă non-invazivă, rapidă și eficientă, folosită pentru reducerea și eliminarea durerii musculoscheletale. Procedura este folosită de mulți medici, undele de șoc fiind niște unde de presiune cu energie mare, care sunt concentrate într-un anumit punct al organismului, ameliorând durerea generată de calcificările de la nivelul țesuturilor, cu reducerea imediată a tensiunilor în țesuturile musculare și ligamentoase, și stimulând procesul de vindecare.

Terapia la care facem referire este nedureroasă, durează puțin (aproximativ 5-7 minute), iar ședințele se fac la interval de 3-5-7 zile. Potrivit dr. Mădălina Iliescu, efectele undelor de șoc se realizează în special în zonele unde există o impedanță, cum ar fi interfața os-țesut moale. „Optând pentru acest tip de tratament, există o îmbunătățire și o regenerare în procesul de vindecare a țesuturilor în următoarele zone și se observă următoarele efecte: creșterea permeabilității membranei celulare prin îmbunătățirea activității canalelor ionice, stimularea diviziunii celulare, stimularea producției celulare de citokine; refacerea vaselor sangvine în zona tendoanelor și a mușchilor, îmbunătățirea microcirculației sângelui și a metabolismului, remodelare osoasă. În acelaşi timp, se procedează la dizolvarea calcifierilor fibroblastelor, stimularea producției de colagen, reducerea tensiunii musculare, efect analgezic prin diferite mecanisme (distrugerea nervilor aferenți și a nervilor receptori, ischemie locală, teoria porții de control a durerii).

Avantajele tratamentului cu unde de șoc sunt importante. Astfel, prin aplicația localizată a undelor șoc, afectarea țesuturilor adiacente este nesemnificativă. De asemenea, organismul nu este supraalimentat cu medicamente. Efectuând acest tratament există posibilitatea de a preveni o eventuală intervenție chirurgicală și urmările acesteia”, a explicat medicul. Posibile efecte secundare ale tratamentului cu unde de șoc ar fi: eritemele sau inflamațiile care pot apărea temporar în zona tratată, mâncărimi, hematoame, tulburări de ritm cardiac la pecienţii cu antecedente. Terapia prin unde de şoc este indicată pentru următoarele: fasciita plantară, exostozele (pintenii calcaneeni), inflamații și calcifieri ale tendoanelor articulației umărului, sindromul apex patelar și sindromul de solicitare a tibiei, dureri în zona șoldului și/sau a tractului iliotibial. De asemenea, procedurile sunt indicate în boala genunchiului săritorului (tendinita patelară), pentru dureri în zona inserțiilor tendoanelor poplitee, dureri în zona palmară a încheieturii mâinii. Atenţie, însă! Tratamentul cu unde de șoc este contraindicat la pacienții cu probleme hematologice, probleme legate de coagulare sau în cazul administrării de anticoagulante sau medicamente cu rolul de subțiere a sângelui.

De asemenea nu se aplică în: sarcină, tromboze, afecțiuni tumorale, polineuropatii, inflamații acute, în zona cartilajelor de creștere la copii, la pacienții aflați în tratamente pe bază de corticoizi, în zonele corpului sau pe organele ce conțin gaze, pe zonele din proximitatea nervilor, ale vaselor de sânge, a măduvei spinării și a capului, zona ochilor, miocard, zona inghinală, rinichi, ficat. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.6019 secunde