Părinți, arătați-le copiilor că vă pasă de ei!

Tinerii care se droghează au vulnerabilități pe care nu le pot controla

232
Tinerii care se droghează au vulnerabilități pe care nu le pot controla - drogurilepentrusanatate1-1530180113.jpg

Articole de la același autor

La ora actuală, consumul și traficul ilicit de droguri reprezintă una din problemele majore ale societății și continuă să creeze mari prejudicii pentru sănătatea și bunăstarea oamenilor. Medicii trag mereu semnale de alarmă, subliniind efectul nefast pe care aceste substanțe le au asupra organismului. 


Mai mult decât atât, drogurile ilegale sunt atât de dăunătoare, încât țările din întreaga lume au decis să le controleze. De-a lungul timpului, au fost adoptate mai multe legi internaționale, sub formă de convenții ONU, care specifică drogurile controlate. Oricum, în general, deținerea, consumul sau vânzarea acestor droguri sunt împotriva legii, în întreaga lume. Motivul? Toate drogurile ilegale au efecte fizice imediate. 


"Drogurile împiedică dezvoltarea psihică și emoțională, în special în rândul tinerilor. În plus, ele suprimă un potențial pe care utilizatorii nu îl vor recupera, deoarece drogurile schimbă dezvoltarea unor mecanisme naturale de adaptare. Tocmai de aceea, părinții au cea mai mare influență în a-și ajuta copiii să crească fericiți și să învețe să se descurce bine în situații dificile de viață. Chiar și în circumstanțe foarte dificile, o legătură puternică între copii și părinți poate însemna mai puține comportamente riscante. O legătură puternică între copii și părinți presupune să ascultați copiii și să arătați că vă pasă. Petrecând chiar și puțin timp în fiecare zi împreună cu copilul vostru și acordându-i atenție completă, poate fi de real ajutor. Întrebați-vă copilul: unde și cu cine va fi, pentru cât timp și ce va face", a declarat dr. Loti Popescu, specialist în promovarea sănătății. 


Pe de altă parte, profesorii au și ei rolul lor, în sensul că pot avea o influență pozitivă asupra copiilor și tinerilor, în ideea de a-i ajuta să crească fericiți și optimiști. 
"Chiar și în situații foarte dificile, copiii care sunt în școală și simt un sentiment de apartenență sunt mai puțin vulnerabili față de comportamentele riscante. Faceți tot posibilul pentru a menține copiii la școală. Primul pas către o legătură puternică între copii și profesori este ascultarea cu atenție și empatie. Majoritatea copiilor și adolescenților nu vor consuma niciodată droguri, iar cei care o fac sunt adesea afectați de vulnerabilități pe care nu le pot controla. Utilizați prevenirea pe baze științifice pentru a aborda vulnerabilitățile reale ale copiilor și tinerilor și pentru a le oferi abilități și oportunități", a explicat medicul. 


XXX 


Problema consumului de droguri și alte substanțe cu efect halucinogen este cunoscută și de medicii din cadrul Unității de Primire a Urgențelor (UPU) a Spitalului Clinic Județean de Urgență. 


Șeful UPU, dr. Rodica Tudoran, a declarat că sunt asaltați mereu de tineri care ajung în stare gravă la spital după ce au înghițit sau au tras pe nas diferite substanțe cu efect halucinogen. 


Problema este că acești consumatori prezintă halucinații și stări de confuzie, alții se află în stări mai grave, ajungându-se chiar la convulsii. Tocmai de aceea, medicii constănțeni avertizează că toate aceste substanțe sunt extrem de dăunătoare organismului și creează dependență. 


Situația este cu atât mai gravă, cu cât mulți dintre ei nu declară ce au consumat, iar medicii nu pot depista acest lucru pe loc. Partea bună a lucrurilor, dacă se poate spune așa, numeroși consumatori pleacă acasă imediat ce se simt mai bine și sunt hidradați cu ajutorul perfuziilor. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 2.2114 secunde