Maxima zilei: "E ușor să te lași de fumat. Am făcut-o de sute de ori." - (Mark Twain)

Toți copiii sub cinci ani sunt supuși riscului de a face diaree cu Rotavirus

629
Diareea este definită ca eliminarea prea rapidă a unor scaune de consistență redusă. Această afecțiune durează, de regulă, câteva zile. Diareea care durează mai mult de două săptămâni este diaree acută. Rotavirusul reprezintă cea mai frecventă cauză a diareii la sugari și la copiii mici.

Medici și cercetători din diferite țări au participat în ultimii 30 de ani la efectuarea de studii epidemiologice, toate având ca scop evaluarea impactului acestei afecțiuni pe diferite zone și țări, urmărirea sezonalității și a vârstei la care copiii sunt cel mai afectați.
S-a constatat astfel că Rotavirusul este răspândit în întreaga lume și afectează atât țările în curs de dezvoltare, cât și țările dezvoltate. Teoretic, toți copiii sub 5 ani sunt supuși riscului, având în vedere contagiozitatea extrem de mare, dar incidența cea mai crescută a diareii cu Rotavirus este la copiii cu vârste între 6 și 23 luni. "Această distribuție pe vârste poate fi parțial explicată prin efectul protector al anticorpilor materni la sugarii mici și prin dezvoltarea imunității naturale prin repetate infecții după vârsta de doi ani", așa cum ne-a spus dr. Mihaela Oros, medic specialist pediatrie la compania Medicover.
Mai ales la copiii cu vârsta între 5 - 8 luni, infecția poate fi severă, iar spitalizarea este foarte des necesară. Severitatea infecției este expli-cată prin faptul că la această vârstă sistemul imun este încă imatur, iar pierderea de lichide prin diaree și vărsături se produce foarte rapid. La acești copii foarte mici, uneori, deshidratarea poate fi ireversibilă.

Cum putem preveni infecția?
Boala este extrem de contagioasă, iar respectarea regulilor de igienă (spălatul pe mâini, dezinfectarea locurilor de joacă sau alte măsuri riguroase pentru controlul infecției) au un impact limitat asupra transmiterii virusului.
Prevenirea îmbolnăvirii cu Rotavirus, ca și în cazul altor boli contagioase, se poate face prin vaccinare. Vaccinul Rotavirus este oral, iar schema de vaccinare trebuie finalizată înainte de vârsta de 6 luni.
Indicația de vaccinare, gradul de protecție cât și efectele adverse ale vaccinului trebuie discutate cu medicul care îngrijește copilul astfel ca beneficiul să fie maxim.
De asemenea, igiena strictă poate preveni infecția. Mamele trebuie să se spele pe mâini atât înainte, cât și după schimbarea scutecelor celui mic. Scutecele murdare trebuie să fie păstrate într-un recipient separat, unde nu au acces copiii sau animalele de casă. Schimbarea scutecelor copiilor nu trebuie să se facă în bucătărie sau în încăperea în care se mănâncă.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.7102 secunde