Netratată corect

Tuberculoza poate cauza moartea

1573

Articole de la același autor

Tuberculoza (TBC) este considerată cea mai importantă boală transmisibilă din lume. Netratată corect, boala poate cauza decesul.
În țara noastră, medicamentele pentru tratarea tuberculozei sunt gratuite, indiferent dacă bolnavul este asigurat sau nu.

Boala se localizează cel mai frecvent la nivelul plămânilor și este cauzată de bacilul Koch. Potrivit dr. Emanoil Vasiliu, medic primar pneumolog, simptomele care trebuie să ne îngrijoreze sunt tusea care durează mai mult de trei săptămâni, scăderea accentuată în greutate, febra, respirația dificilă, indispoziția, oboseala. De asemenea, tusea cu sânge indică o agravare a bolii. În cazul în care o persoană are aceste simptome, este obligatorie prezentarea la medicul de familie sau la cel mai apropiat dispensar TBC. Pentru confirmarea bolii, este nevoie de o serie de investigații: examenul bacteriologic, radiografii pulmonare.
"Tuberculoza este vindecabilă, cu condiția ca tratamentul să fie urmat în mod corect. Medicamentele trebuie să fie luate zilnic, în primele două luni de tratament, și de trei ori pe săptămână, în următoarele patru luni", a precizat dr. Vasiliu.
În cele mai multe cazuri, tuberculoza se transmite pe cale aeriană - prin strănut, vorbit, tuse. Din aer, bacilii Koch pot fi inspirați de alte persoane, însă medicii spun că doar 5-10% dintre persoanele infectate se îmbolnăvesc. Mult mai sensibile sunt persoanele cu HIV/SIDA, bătrânii și copiii.
În timpul în care boala este contagioasă, pacientul trebuie să fie obligatoriu spitalizat. Toate persoanele cu care bolnavul a intrat în contact înainte de a ajunge la spital vor merge la medic pentru control. "Dacă vin în primele faze, le dăm tratamentul adecvat și nu se mai îmbolnăvesc", a menționat medicul.
În cazul în care bolnavul nu se prezintă la medic și nu ia tratament, bacilii se pot împrăștia în tot corpul, iar pacientul poate deceda. De asemenea, formele grave de tuberculoză duc la apariția meningitei TBC, situație în care bolnavul rămâne cu sechele auditive sau vizuale.
În timpul tratamentului, bolnavul trebuie să aibă o alimentație bogată în legume, fructe, dar și proteine animale. De asemenea, trebuie să renunțe la fumat și la consumul de băuturi alcoolice.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.6847 secunde