Tulburările ciclului menstrual sunt cauzate de mulţi factori

185
Tulburările ciclului menstrual sunt cauzate de mulţi factori - tulburari-1623676596.jpg

Articole de la același autor

Tulburările ciclului menstrual reprezintă mari probleme pentru foarte multe doamne şi domnişoare. De cele mai multe ori, atunci când primiţi un asemenea diagnostic, puteţi avea dureri abdominale, sângerări abundente, de lungă durată sau greu de monitorizat. Pe de altă parte, vă puteţi lovi şi de opusul acestor simptome.

Pentru femeile care au trecut de pubertate, dereglările de menstruaţie pot ascunde boli grave, de la anemie şi probleme hormonale până la fibroame uterine şi tumori ovariene. Ca urmare, atât menstruaţia în exces, cât şi lipsa acesteia trebuie investigate. De exemplu, a precizat dr. Cornelia Voiculescu, lipsa menstruaţiei poate semnala boli care pot fi controlate cu medicamente, cum ar fi cele ovariene, însă există şi afecţiuni care necesită mai mult de atât.

De exemplu, şi stresul poate cauza lipsa menstruaţiei iar în acest caz este nevoie de consult la psiholog. În acelaşi timp, menstruaţia abundentă este şi ea o dereglare şi poate semnala boli serioase. Uneori, poate indica prezenţa unor fibroame, tumori ovariene. Cert este că nici o menstruaţie în exces nu trebuie lăsată neinvestigată. Mai mult decât atât, femeile care au astfel de probleme trebuie să-şi facă o ecografie şi dacă este nevoie, un chiuretaj biopsic. Acesta este un procedeu prin care se recoltează din cavitatea uterină un fragment de endometru care este supus unui examen anatomopatologic. Scopul investigaţiei este acela de a se vedea dacă tumora este benignă sau malignă.

Un ciclu menstrual abundent mai poate apărea şi în perioada de lăuzie (mai ales dacă proaspăta mămică nu alăptează). Medicii atrag atenţia că un ciclu prea abundent conduce la anemie, asta din cauza faptului că organismul pierde o cantitate mare de sânge pe care nu poate să o recupereze printr-o alimentaţie obişnuită. În acest caz, este nevoie de alimente cu un aport mai mare de fier şi de suplimente.

În alte cazuri, sângerările pot reprezenta risc de cancer de endometru.

„Uneori, sângerările între menstruaţii nu ascund patologii grave, acestea putând fi normale, deoarece în timpul ovulaţiei, sângerarea este inofensivă”, a precizat medicul. Desigur, sângerarea între menstruaţii poate apărea şi ca urmare a administrării de pastile anticoncepţionale. În schimb, la femeile cu vârste cuprinse între 30 şi 45 de ani, sângerările care se repetă mai multe luni pot ascunde cancer de endometru. Bineînţeles, nici menstruaţiile dureroase nu trebuie neglijate, ele fiind provocate de contracţiile musculaturii uterine, acţiuni favorizate de procese inflamatorii. O astfel de menstruaţie poate ascunde în primul rând endometrioza (leziuni la nivel ovarian). Această boală poate să apară inclusiv la femei de 20 de ani. Dacă nu este depistată şi tratată la timp se complică şi poate cauza sterilitate. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2893 secunde