Un simplu test de salivă ar putea depista cancerul mamar

468
Un simplu test de salivă care ar putea depista cancerul mamar este pe cale de a fi dezvoltat de cercetători, potrivit unui studiu realizat în Statele Unite, publicat în Cancer Investigation.
Utilizat de două ori pe an, în timpul examenelor stomatologice de rutină, testul, care ar costa aproximativ zece lire sterline, ar putea depista cancerul mamar foarte devreme.
Testul de salivă este valoros mai ales pentru că poate detecta tumori care pot apărea în cei trei ani recomandați ca pauză între două mamografii, în cazul femeilor cu vârsta de peste 50 de ani.
Specialiștii au identificat 49 de proteine al căror nivel se modifică în funcție de starea de sănătate a sânilor. Un tipar al nivelurilor proteinelor poate face diferența între o femeie sănătoasă și una care a dezvoltat tumori mamare. Cercetătorii spun că acest test poate face diferența între tumorile maligne și cele benigne.
Specialiștii spun că femeile nu ar trebui să renunțe la mamografii, ci să folosească testul, în cazul în care suspectează că sunt bolnave.
Testul ar putea fi disponibil pe piață în cinci ani.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 2.2636 secunde