Vaccinarea bebelușilor anti-tuberculoză va fi reluată

356
Vaccinarea bebelușilor anti-tuberculoză va fi reluată - raed-1354266446.jpg
Ministrul Sănătății, Raed Arafat, a anunțat, în urmă cu puțin timp, că imunizarea anti-TBC cu vaccinul importat din Danemarca va fi reluată, după ce experții străini au concluzionat că produsul este sigur.

Potrivit lui Arafat, în România au fost vaccinați, cu primul lot de doze din Danemarca, peste 136.000 de copii, înregistrându-se 134 de reacții adverse constând în mărirea nodulilor limfatici - lucru comun după o astfel de imunizare.

"Nu a fost nicio complicație severă, cum ar fi ostiomielita, iar absența grupărilor de cazuri arată că nu au fost nici erori sistematice legate de tehnica de administrare. La Institutul «Marius Nasta» din București au fost mai multe cazuri pentru că unele au provenit din alte județe", a explicat ministrul.

Raed Arafat a mai spus că, în urma analizei făcute de specialiștii străini și de cei români, siguranța vaccinului danez nu este pusă sub semnul întrebării.

Ministrul a precizat că acest vaccin este distribuit din 1934 în toată lumea și este autorizat în 46 de țări. "În nicio țară nu s-a oprit imunizarea și nici nu a fost schimbat vaccinul", a subliniat ministrul.

Arafat a mai spus că reacțiile adverse înregistrate în România pot fi urmarea schimbărilor de tulpină din vaccin. În același context, ministrul a admis că, în cazul produsului românesc utilizat anterior, reacțiile adverse au părut mai puțin numeroase.

El a subliniat că oprirea temporară a vaccinărilor în România a fost decisă ca "măsură de precauție utilă", pentru eliminarea tuturor suspiciunilor.

Organizația Mondială a Sănătății a făcut o analiză amănunțită la sesizarea Ministerului Sănătății iar în urma acesteia s-a concluzionat că vaccinul este sigur iar vaccinare se va relua imediat. Vaccinarea cu BCG a fost oprită săptămâna trecută din cauza numărului mare de copii cu reacții secundare.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3794 secunde