Viermii intestinali afectează un sfert din populația globului

798
Respectarea riguroasă a normelor de igienă previne instalarea acestor paraziți.

Unele dintre cele mai frecvente patologii din practica medicală sunt infecțiile parazitare. Potrivit estimărilor curente, un sfert din populația globului suferă de o formă sau alta de parazitoză intestinală, frecvența fiind mai mare la copii decât la adulți.
"Contaminarea se face pe cale orală, copiii din colectivități fiind cei mai expuși din cauza lipsei de igienă, a modului de a se juca, a consumării alimentelor fără o spălare prealabilă (legume și fructe) sau insuficient tratate termic (peștele, carnea). La noi în țară, cei mai des implicați paraziți sunt reprezentați de oxiur (Enterobius vermicularis), limbric (Ascaris loumbricoides și Giardia lamblia" – precizează dr. Anca Sima, din cadrul Homeomed Constanța.

Manifestări clinice
Specialista ne-a explicat că, în majoritatea cazurilor, simptomatologia pare minoră, însă apariția oricărui simptom sau semn din enumerarea de mai jos trebuie să ne ducă cu gândul la posibilitatea de a fi purtător de paraziți intestinali: dureri abdominale, lipsa poftei de mâncare sau asimilarea incompletă a alimentelor, vărsături, anorexie, diaree, balonare, agitație, ticuri, tulburări de somn și comportament, scăderea randamentului școlar, prurit nazal, scrâșnirea dinților noaptea, urinatul în pat (enurezis).

Ascaridioza
"Este cea mai răspândită infestare intestinală din lume, studiile arătând că peste un miliard de oameni sunt afectați, la nivel mondial, de limbric, un vierme de aproximativ 15-25 cm, de culoare roz, care preferă să trăiască la nivelul intestinului subțire" – a completat dr. Anca Sima.

Giardioza
În acest caz, agentul infectant este un chist, care se cantonează la nivelul duodenului, ducând la tulburări de absorbție a alimentelor.

Oxiuraza
Este un vierme cilindric de culoare albă, cu dimensiuni de 9-12 mm la femelă și 3-5 mm la mascul. După fecundare, femela migrează la nivelul marginii anale, depunând câteva mii de ouă, zona devenind intens pruriginoasă.
Specialista atrage atenția că ne putem contamina cu acești paraziți prin alimente sau apă deja contaminate, dar și urmare unei igiene deficitare, în mod special a mâinilor.

Diagnosticarea
Punerea diagnosticului de infecție parazitară se face atât pe baza vizualizării directe a oxiurilor la nivelul orificiului anal și a zonei perianale, a limbricului eliminat prin scaun și, mai rar, prin vomă, dar și prin examene speciale: coproparazitologic, testele Elisa pentru giardia, scotch test în cazul oxiurilor și hemoleucograma (care arată un număr crescut de leucocite).

Tratament
La recomandarea medicului, se pot folosi substanțe antiparazitare, însă extrem de importantă este tratarea tuturor persoanelor cu care s-a venit în contact.
Dintre remediile naturiste se indică semințele de dovleac crude (pe stomacul gol), usturoiul, ceapa, prazul, plantele aromatice (busuioc, oregano, rozmarin, pătrunjel, cimbrul), dar și ceaiul de secară.

Profilaxia infecțiilor
Potrivit dr. Anca Sima, spălarea mâinilor după defecare și înainte de fiecare masă, tăierea unghiilor și perierea lor, schimbarea zilnică a lenjeriei, spălarea regiunii perianale, filtrarea sau fierberea apei, spălarea fructelor și legumelor înainte de a fi consumate sunt cele mai sigure mijloace de profilaxie în cazul acestui tip de infecții.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.5672 secunde