"Viermișorii" îl chinuie pe cel mic? Testul eficient pentru depistarea oxiuriazei

7342

Articole de la același autor

Una dintre cele mai frecvente afecțiuni în rândul copiilor, mai ales a celor care frecventează colectivitățile, este oxiuriaza. "Viermișorii", așa cum este denumită afecțiunea în termeni populari, reprezintă o boală a copilăriei și chiar dacă majoritatea copiilor au parte de o igienă riguroasă acasă, este de ajuns ca unul singur să aibă această afecțiune, ca riscul colectiv de îmbolnăvire să crească.

Oxiuriaza este o boală provocată de oxiur, cel mai frecvent parazit intestinal la om.

"Ouăle de oxiur ajung în organism pe cale orală, prin regiunea nazală sau orofaringiană. Calea de transmitere este reprezentată de mâinile nespălate sau prin inhalarea ouălor din aerul infestat. Acestea ajung în intestinul subțire, se transformă în viermi, urmând a deveni viermi adulți în intestinul gros, unde trăiesc", explică dr. Victoria Sava, medic pediatru.

Oxiurii femelă migrează pentru a depune ouăle în regiunea anală, de aceea apare senzația de mâncărime, mai ales noaptea, din cauza iritației pielii. Această senzație îi determină pe cei mici să își ducă mâinile în zona respectivă, fapt ce face ca ouăle de oxiuri să se lipească de degete, să intre sub unghii, ducând astfel la ingerarea lor și la propagarea acestora pe diverse obiecte. De acolo sunt preluate de alți copii și duse la cavitatea bucală și la nas. Potrivit specialiștilor, ouăle de oxiuri trăiesc în exteriorul corpului până la două săptămâni. "Transmiterea oxiurilor se realizează prin contact direct cu o persoană care are oxiuriază, prin ingerarea fructelor și legumelor nespălate ce conțin ouă de oxiuri, prin inhalarea aerului din spațiul în care a dormit o persoană infestată, prin atingerea obiectelor infestate, precum și prin autoinfestare", adaugă specialistul.

Testul cu bandă adezivă, cel mai eficient

În afară de mâncărime, de cele mai multe ori, oxiurii nu manifestă alte simptome. Cu toate acestea, o simplă iritație se poate transforma într-un prurit deranjant, ce se poate suprainfecta. Așadar, pot apărea diferite infecții ale organelor genitale, mai ales la fetițe. De asemenea, copilul poate avea somnul agitat, devine irascibil, nervos și obosit. Nu în ultimul rând, intervine lipsa poftei de mâncare, pot apărea vărsături, erupții, dureri abdominale, micțiuni nocturne necontrolate, scrâșniri ale dinților, precum și prezența oxiurilor în fecale.

"Oxiuroza se diagnostichează pe baza simptomelor, precum și prin prezența oxiurilor în fecale. Pentru a fi depistată afecțiunea, este necesară efectuarea examenului coproparazitologic de două, trei ori, la distanță de aproximativ două săptămâni. Chiar și așa, rezultatele pot fi negative, pentru că viermii au anumite perioade în care își depun ouăle", explică medicul pediatru.

Oxiuriaza este greu de diagnosticat, dar s-a dovedit că testul cu bandă adezivă este extrem de eficient. Deoarece oxiurii își depun ouăle noaptea, acest test este indicat a se efectua dimineața. Se aplică o bucată de bandă adezivă pe anusul copilului, după care se introduce într-o eprubetă, care va fi trimisă rapid la un laborator pentru a fi examinată.

Chiar și acest test trebuie făcut de trei ori consecutiv, însă diagnosticul de oxiuriază este pus în 90% din cazuri, potrivit medicilor.

"Tratamentul pentru oxiuriază se repetă la aproximativ două săptămâni. În primă fază, acesta omoară doar viermii și larvele deja formate, dar nu și ouăle. De aceea, la un interval de două săptămâni, tratamentul se repetă, pentru a fi omorâți și viermii care au rezultat din ouăle rămase. Totodată, împreună cu cel mic, trebuie să se trateze toată familia, preventiv. Bineînțeles că trebuie o atenție deosebită la igiena individuală. Mâinile trebuie spălate des și cu atenție, iar unghiile - tăiate scurt. Nu în ultimul rând, lenjeriile de pat și de corp trebuie spălate la 90 de grade", conchide medicul specialist. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.4149 secunde