Vitamina D ar putea încetini declinul mintal la bătrânețe

433

Articole recomandate

Suplimentele cu vitamina D administrate cu regularitate la vârsta mijlocie ar putea reduce semnificativ riscul de declanșare a maladiei Alzheimer la bătrânețe, potrivit unui studiu publicat în Journal of Geriatric Psychology and Neurology, informează dailymail.co.uk.
Această vitamină, sintetizată în mod natural de organism atunci când pielea este expusă la soare, contribuie la menținerea unui sistem imunitar sănătos, a unei bune structuri osoase și la prevenirea anumitor forme de cancer.
Acest studiu recent susține faptul că vitamina D contribuie și la păstrarea în bună formă a capacităților mintale la vârsta a treia. Studiul susține că vitamina D scade semnificativ riscul de apariție a demenței, care, numai în Marea Britanie, afectează anual 700.000 de persoane.
Dacă această legătură dintre vitamina D și maladiile mintale va fi confirmată, adulții de vârsta a treia vor putea să primească doze suplimentare gratuite de vitamina D, a declarat Ian Lang, de la Peninsula Medical School din Exeter, coordonatorul studiului.
Lang a măsurat nivelul vitaminei D în sângele a 2.000 de pacienți în vârstă de peste 65 de ani. Voluntarii a fost supuși, totodată, unui test de evaluare a capacităților mintale și a riscului de apariție a demenței.
Persoanele care au prezentat cele mai mici concentrații de vitamina D în sânge erau de două ori mai expuse riscului de a suferi de probleme de memorie sau de atenție.
Deși vitamina D este sintetizată pe cale naturală în urma expunerii la soare, capacitatea organismului de a o sintetiza scade odată cu vârsta.
Anumite studii susțin că această vitamină acționează ca un mecanism de declanșare a producției de celule neuronale și le protejează pe cele deja existente.
Deoarece nu există dovada că vitamina D reușește să repare distrugerile cerebrale cauzate de demență, medicii susțin că pacienții pot să beneficieze de acțiunile ei folositoare doar ca o modalitate de a preveni apariția maladiilor cognitive degenerative.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.9849 secunde