Vor să ne pună sănătatea în pericol! "Sunteți mână-n mână cu producătorii de țigări?"

471
3
Vor să ne pună sănătatea în pericol!

Articole de la același autor

Vești bune pentru nefumători, dar proaste pentru cei din tabăra opusă. Ieri, senatorii din comisia de Sănătate au respins proiectul de lege prin care se dorea ca fumatul să fie permis din nou în spațiile special amenajate, în spațiile care nu au pereți de jur împrejur și care mai prevedea și înființarea de asociații de cluburi de fumători, care pot amenaja la rândul lor spații destinate fumatului. 


Practic, se redefinea spațiul public închis, astfel încât să se elimine interzicerea fumatului la terase. Modificările au fost respinse doar de Senat, nu și de Camera Deputaților. 


Decizia comisiei senatoriale vine după ce ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a făcut, luni, un nou apel către parlamentari, pentru a "opri schilodirea legii antifumat". 


"Fac un apel la responsabilitate, un apel pentru a opri schilodirea legii antifumat! Legea antifumat a fost atacată și în Parlament! I s-au adus amendamente care pun în pericol sănătatea tuturor ro-mânilor, inclusiv a copiilor și adolescenților. Aceste amendamente permit, în realitate, să se fumeze în orice spațiu. România ar deveni un caz unic în lumea civilizată. Ar deveni, potrivit tuturor experților pe care i-am consultat, prima țară care îmblânzește legea antifumat. Este un record pe care nu mi-l doresc și pe care nu cred că ni-l dorim", spunea ministrul Sănătății. 


Reacții pro și contra 
După vestea venită de la Senat, fu-mătorii s-au întrecut în declarații cu cei care nu au viciul tutunului. 


"De ce trebuie să fiu obligat să stau afară când merg într-un restaurant dacă vreau să fumez o țigară, de ce să nu am un spațiu unde să pot face asta? Nefumă-torii nu au ce căuta acolo", răbufnește Mihai S., fumător. 


În replică, vine răspunsul unui nefumă-tor, Eugen B.: "Mie mi se pare o veste bună. Chiar nu înțeleg, aleșii noștri sunt mână-n mână cu companiile de țigări sau cu patronii de terase? Că altfel nu ar fi dat asemenea legi. Este sănătatea noastră în joc!". 


Ce prevede proiectul 
Proiectul promovat public de deputatul PND Daniel Fenechiu și de senatoarea ALDE Cristiana Anghel, cu susținători de la toate partidele, a adus trei amen-damente legii: redenumirea spațiului pu-blic închis, posibilitatea amenajării unor spații special destinate fumătorilor și drep-tul fumătorilor de a se reuni în asociații și de a închiria spații pentru a fuma. 


Concret, potrivit propunerii legislative, se redefinește spațiul public închis, față de legea inițială privind interzicerea fuma-tului în spațiile publice închise. Astfel, dacă în legea aflată în vigoare spațiul pu-blic închis este definit ca spațiul accesibil publicului, încadrat de doi pereți și având acoperiș, în noua propunere legislativă, spațiul public închis este definit ca spațiul care are acoperiș, plafon sau tavan și care este încadrat de pereți, de jur împrejur. Inițiatorii au dorit, astfel, să elimine interdicția de a se fuma pe terasele acoperite, așa cum este prevă-zut în prezent. 


Nefumătorii, condamnați la bolile unui fumător 
Medicii pneumologi atrag atenția că sănătatea ne este serios pusă în pericol din cauza otrăvurilor la care suntem expuși și ca fumători, dar și dacă doar inhalăm fumul expirat de alții. 


"Atunci când stăm lângă cineva care fumează, expunerea la fumul de țigară este mare și de obicei expunem per-soanele din familie. Situația devine cu atât mai gravă cu cât expunem copiii fumatului pasiv. În cazul lor, apar infecții respiratorii mai frecvente, le scade apă-rarea locală, pot face rinite, bronșită astmatiformă, iar astmul bronșic poate apărea și el. Fumatul pasiv le afectează grav și pe femeile gravide, ca să nu mai reamintim faptul că multe dintre ele fumează pe toată perioada sarcinii. În concluzie, fumatul pasiv este periculos, dă aceeași patologie precum fumatul activ. Și este și inechitabil, pentru că cei nefumători sunt condamnați astfel să facă bolile unui fumător", ne-a explicat dr. Vera Eniko Pall, medic primar pneu-moftiziologie. 


Comentează știrea

Aurelian
28 septembrie 2016
Ultima problema a tarii :)

Legea asta e aiurea tare si nu din punctul de vedere al unui fumator, ci din puntul de vedere al uiui cetatean. Am rezolvat toate problemele tarii si asta era singura noastra problema :) Fumatul in spatiile publice. Noi avem maidanezi, nu avem spatii verzi si in plus suntem invadati de betoane .... Nu inteleg cum se interzice fumatul dar se dau aprobari pentru terase in mijlocul noxelor si a sute de masini ce trec prin fata teraselor zilnic prin fata acestora si sunt amplasate pe trotoar pe unde normal nu se campeaza :) Nu cumva e un fel de inchizitie ceea ce se intampla?

Adr
28 septembrie 2016
Vine iarna..

Legea a fost data la incep primaverii si acum ca vine iar vremea rea trebuie schimbata. E normal.. doar n-o stea toti cocalarii si toate fufele pe frigul asta sa le inghete toate cele.. tot ce e bun trebuie sa dispara. Ma mir ca au dat-o atunci..

Mihnea
28 septembrie 2016
Nu fumati,mancati margarina!

In magazine gasim produse pentru care aditivi au devenit substantele nutritive,majoritare fiind balasturile pline de chimicale.Avem tot felul de emisiuni cu ,,master chefi'', de ce nu se fac retete pentru alimente in asa fel incat fumatori si nefumatori deopotriva sa fie feriti de boli induse inca din copilarie prin alimente? Cine vrea sa fumeze e fix treaba lui,dar de mancat nu ai ce-i face,mananca toti. Avem o saracie cumplita,poate daca oamenii nu ar fi asa de saraci ar pretui mai mult viata si ar avea motive sa se lase de fumat,ca sa se bucure de viata.Nu se va micsora nuoarul fumatorilor cu forta,ba dimpotriva. Iar cu urmarirea fumatorilor prin terase e de cacao,mai bine vedeti cum ataca bandele de hoti si violatori,criminali pe strazi,aia e important in tara asta abrutizata.

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5594 secunde