Anul trecut, la Centrul de Asistență și Testare Gratuită de la Spitalul Județean

11 constănțeni au fost diagnosticați cu HIV/SIDA

817
Aproape 1.500 de persoane au apelat, în 2008, la serviciile Centrului de Asistență și Testare Gratuită HIV, din Constanța. După testarea gratuită, 11 persoane au fost diagnosticate cu HIV/SIDA.
Din octombrie 2007, la Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanța și la Spitalul Județean Tulcea funcționează cabinete de testare gratuită HIV. Centrele au fost înființate ca urmare a parteneriatelor încheiate între unitățile sanitare județene și Fundația "Baylor" - Marea Neagră, cu sprijinul Texas Children - Hospital.
Orice persoană poate afla, în 15 minute, dacă este sau nu infectată cu virusul HIV. Ana Maria Schwaitzer, directorul Fundației "Baylor", spune că fidelitatea testului utilizat în aceste centre este de 99,68%.
În cazul în care testul este reactiv, este trimis la Autoritatea de Sănătate Publică Județeană pentru a se efectua o nouă examinare.
Mai mult de 70% dintre cei care au apelat la serviciile de testare ale cabinetului sunt tineri, spune Ana Maria Schwaitzer. De asemenea, navigatorii și personalul medical au trecut pragul cabinetului pentru a face testul HIV.
Înaintea testului propriu – zis, pacienții sunt consiliați, după care li se solicită consimțământul scris.
Persoanele care prezintă risc crescut de a se infecta - personal medical, consumatorii de droguri injectabile, persoanele care declară că nu folosesc prezervativ la contactul sexual - sunt sfătuite să revină peste 3 luni pentru a-și face testul din nou. Potrivit statisticilor, la nivelul județului Constanța trăiesc 843 de persoane cu HIV/SIDA, dintre care 750 se află în tratament la Centrul Clinic de Excelență pentru bolnavii HIV.
Indiferent dacă vor să se testeze sau nu, constănțenii se pot adresa centrului din cadrul Policlinicii Spitalului Județean Constanța pentru a obține informații și consultanță despre infecția HIV/SIDA.
Programul de lucru al cabinetului este luni, orele 8.00-12.00, miercuri, orele 12.00-17.00, și joi, orele 9.00-15.00.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.9138 secunde