20.000 de euro "plasă de siguranță". Ce ai de făcut pentru acești bani

841
1
20.000 de euro

Articole de la același autor

În condițiile în care vremea este din ce în ce mai imprevizibilă, locuințele ne sunt expuse la stihiile naturii și riscăm ca, în numai câteva ore, să rămânem fără toată agoniseala de-o viață, o asigurare pentru casă este ca o barcă salvatoare.

Statul ne obligă să ne asigurăm locuințele, chiar și pentru o sumă minimă, dar încă sunt mulți dintre noi care o consideră o investiție inutilă. În prezent, prima obligatorie este de 20 de euro, cu echivalentul în lei, pentru locuințele cu structură de rezistență din beton armat, metal ori lemn sau cu pereți exteriori din piatră, cărămidă arsă sau din orice alte materiale rezultate în urma unui tratament termic și/sau chimic. Pentru locuințele cu pereți exteriori din cărămidă nearsă sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic și/sau chimic, prima obligatorie este de 10 euro.

"De mai bine de doi ani, proprietarii de locuințe sunt obligați să încheie, anual, o poliță de asigurare. Aceasta nu acoperă însă, decât inundațiile, alunecările de teren și cutremurele. Pentru mai multe riscuri, cei care vor să stea liniștiți trebuie să încheie o altă poliță, cea facultativă. Aceasta îi poate despăgubi atât pentru incendiu, trăsnet, explozie, cât și pentru furt, inclusiv pentru bunurile din casă", declară Carmen Vlas, agent de asigurare.

În cazul în care imobilul cu destinația de locuință este distrus complet sau suferă deteriorări ca urmare a producerii unui cutremur, unei inundații sau alunecări de teren, proprietarul care a încheiat asigu-rarea obligatorie primește despăgubire 20.000 de euro, respectiv 10.000 de euro, în funcție de construcția casei.

1.000 de lei pe an și dormi liniștit

Pentru riscurile celelalte, neacoperite de polița obligatorie, proprietarul își poate face o asigurare facultativă însă, aceasta este, de obicei, considerabil mai scumpă, ajungând chiar și la câteva mii de lei pe an.

"Dacă, de exemplu, o persoană dorește să-și asigure o casă evaluată la aproximativ 100.000 - 130.000 de euro, prima ar putea fi în jur de 1.000 de lei pe an. Dacă mai adaugă și diferite bunuri din casă, pe care dorește să le protejeze, se poate dubla suma. Dar, în acest caz, el va fi despăgubit inclusiv dacă i se sparge o fereastră sau se inundă din cauza unei instalații defecte", a mai spus agentul de asigurări.

Nici măcar un sfert din constănțeni nu sunt asigurați

Potrivit reprezentanților Pool-ului de Asigurare împotriva Dezastrelor Naturale, la începutul lunii septembrie, în județul Constanța erau încheiate 64.208 polițe de asigurare obligatorii. Acestea cuprind numai 22,5 la sută din totalul locuințelor din județ. Cele mai multe asigurări sunt făcute în municipiul Constanța, în Mangalia și Năvodari. 

Comentează știrea

Florin
14 octombrie 2015
Nou si sigur!

Sistem performant pentru succes! Daca doresti rezultate, succes si prosperitate, este timpul sa te alaturi celui mai nou si mai performant program de lucru la domiciliu! Noi iti oferim tot ceea ce ai nevoie: instruire gratuita si de cea mai buna calitate, contract de comision, un plan exceptional de dezvoltare si extindere in viitor. Porneste rapid si cere acum toate informatiile, la adresa de email: [email protected]

Articole pe aceeași temă

Duminică, 11 Octombrie 2015
Stire din Social : A fost cutremur, în această dimineață
Miercuri, 07 Octombrie 2015
Stire din Social : Cutremur de mare intensitate, în România
Duminică, 27 Septembrie 2015
Stire din Social : A fost cutremur!
Sâmbătă, 26 Septembrie 2015
Stire din Social : A fost cutremur!
Pagina a fost generata in 0.4201 secunde