230 de gropi de gunoi din mediul rural vor fi închise

949
Până la 16 iulie 2009, toate spațiile pentru depozitarea deșeurilor din zona rurală vor trebui închise și reabilitate în conformitate cu prevederile Hotărârii de Guvern nr. 349/2005 privind depozitarea deșeurilor.
Primarii spun că vor închide gropile de gunoi, așa cum le cer normele, însă nu întrevăd soluții pentru reabilitarea depozitelor de deșeuri, în lipsa banilor.

Conform inventarului realizat de Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Constanța, în anul 2008, în județul Constanța existau aproximativ 230 spații pe care se depozitau necontrolat și fără o minimă sortare deșeurile generate în localitățile rurale, se arată într-un comunicat trimis de APM Constanța.
Închiderea și reabilitarea depozitelor de deșeuri din zona rurală nu necesită eliberarea unui aviz de mediu și se va realiza în concordanță cu prevederile tehnice din anexa II a Ordinului nr. 1274/2005 privind emiterea avizului de mediu la încetarea activităților de eliminare a deșeurilor, respectiv depozitare și incinerare, cu modificările ulterioare.
Ulterior închiderii depozitelor rurale, administrațiile locale, prin serviciile de salubrizare, trebuie să asigure colectarea deșeurilor menajere și transportarea lor către cel mai apropiat depozit autorizat pentru eliminarea deșeurilor menajere și asimilabile acestora.

Platforme acoperite cu pământ la Mihai Viteazu
În localitatea Mihai Viteazu sunt patru gropi de gunoi, două la Sinoe și două la Mihai Viteazu, după cum ne-a spus primarul Gheorghe Grameni. "Vom închide gropile, așa cum ni se cere, însă nu știm exact ce vom face după. Să le trans-portăm ar fi prea scump, să construim depozite de deșeuri, la fel. Una dintre norme ne cere să întindem un platou de 60 de centimetri și să-l acoperim cu pământ și, probabil, asta va fi soluția pe care o vom adopta aici. Noi nu avem buget încă, așa că nu știu de unde vom lua banii. Să ne aloce ei sumele necesare", ne-a spus primarul localității Mihai Viteazu.
Gheorghe Grameni ne-a explicat că ar trebui în fiecare platformă să construiască un platou, însă nu are utilaje și nici bani. "Dacă nu ne conformăm normelor, trebuie să plătim 10.000 lei", a completat primarul.

Deșeurile de la Nicolae Bălcescu vor fi transportate la Ovidiu
În comuna Nicolae Bălcescu, două gropi de gunoi, una de la Nicolae Bălcescu și alta de la Dorobanțu, urmează să fie închise. "Noi am ales să transportăm deșeurile la Ovidiu, pentru că nu ne-am permite să deschidem un depozit. O mașină de gunoi costă enorm, însă trebuie să existe o soluție", a declarat primarul de la Nicolae Bălcescu, Viorel Bălan.
În comunicatul trimis de APM Constanța se menționează că la nivelul localităților rurale se va promova colectarea separată a deșeurilor de ambalaje și compostarea deșeurilor biodegradabile minimizând astfel cantitatea de deșeuri care va fi transportată în depozitele autorizate, însă nu se spune cum.
Legat de problematică, în perioada 16 - 26 martie 2009, APM Constanța promite să promoveze o serie de întâlniri cu reprezentanți ai administrației publice locale din zona rurală și ai Consiliului Județean Constanța.
În județul Constanța sunt trei depozite ecologice la Ovidiu, Albești-Mangalia și Costinești.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.5746 secunde