3 mai, Ziua mondială a libertăţii presei

235
3 mai, Ziua mondială a libertăţii presei - screenshot20160221at104941-1620026325.jpg

Articole de la același autor

În fiecare an, la 3 mai, este marcată în întreaga lume Ziua mondială a libertăţii presei pentru a sărbători principiile fundamentale ale libertăţii presei, pentru a evalua starea libertăţii presei în întreaga lume şi pentru a aduce un omagiu jurnaliştilor care şi-au pierdut viaţa la datorie, relatează Agerpres.


Tema din 2021 a Zilei mondiale a libertăţii presei, "Informaţia ca bun public", evidenţiază importanţa informaţiei ca bun public şi solicită îmbunătăţirea şi facilitarea obţinerii, distribuţiei şi recepţiei conţinutului informaţiei pentru a consolida meseria de jurnalist. Implicaţiile temei sunt foarte importante pentru jurnalismul din toate ţările din lume. Prin tema zilei se recunoaşte procesul de schimbare în care se află în prezent sistemul de comunicare şi informare, şi care are un impact deosebit asupra sănătăţii noastre, asupra drepturilor omului, asupra democraţiilor, şi în dezvoltarea durabilă la nivel planetar, potrivit www.un.org/en/observances/press-freedom-day.


Pentru a sublinia importanţa informaţiilor în cadrul mediului online, cu prilejul Zilei mondiale a libertăţii presei din 2021, Organizaţia Naţiunilor Unite evidenţiază trei subiecte-cheie, pe pagina online dedicată zilei: măsurile pentru a asigura viabilitatea economică a mijloacelor de informare; mecanismele pentru asigurarea transparenţei companiilor de internet; capacităţile sporite de competenţe pentru a dezvolta proiecte de alfabetizare media, care să permită oamenilor să recunoască şi să aprecieze jurnalismul ca parte vitală a informaţiei, ca bun public.


Conferinţa mondială, organizată anual începând din 1993, dedicată Zilei mondiale a libertăţii presei în 2021, este găzduită de UNESCO şi de guvernul Namibiei. Deschisă pe 29 aprilie, la Windhoek, se încheie pe 3 mai. Evenimentul reprezintă o experienţă care va combina atât participarea virtuală cât şi cea fizică. Conferinţa are pe agenda sa teme care trebuie dezbătute urgent, precum: ameninţarea cu dispariţia a presei locale din întreaga lume, o criză agravată de pandemia COVID-19; necesitatea de a veni cu noi idei pentru a face faţă provocărilor mediului online şi de a pune presiuni pe o mai mare transparenţă a companiilor de internet, toate acestea pentru a consolida siguranţa jurnaliştilor şi pentru a îmbunătăţi condiţiile de muncă ale acestora, potrivit sursei menţionate.








Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.0581 secunde