30.000 de bolnavi au trecut, de la începutul lui 2010, prin Urgența Spitalului Județean

3625
30.000 de bolnavi au trecut, de la începutul lui 2010, prin Urgența Spitalului Județean - 6b25493d5b6beaf4277eccd80db4aeb9.jpg
Despre Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean Constanța se pot spune multe, mai puțin că pacienții ar fi tratați, într-adevăr, în regim de "urgență". Bolnavii așteaptă și până la opt ore pentru a fi văzuți de un medic, asistentele cu greu reușesc să împingă tărgile sau fotoliile rulante prin mulțimea veșnică din fața cabinetelor, iar țipetele și sentimentul general de nemulțumire sunt la ordinea zilei. De vină pentru toate acestea este, spune conducerea spitalului, numărul ridicat al celor care ajung la Urgență, deși problemele lor medicale ar putea fi soluționate și altfel.

Au trecut trei luni de la începutul lui 2010, dar numărul pacienților care au trecut prin Unitatea de Primiri Urgențe este deja impresionant: 30.000 de bolnavi - potrivit unei statistici prezentate de dr. Florian Stoian, purtătorul de cuvânt al Spitalului Clinic Județean de Urgență (SCJU) Constanța. Iar dacă situația continuă în acest fel, în cel mult trei ani, medicii de la UPU vor fi consultat, cel puțin o dată, toată populația Constanței, au arătat reprezentanții spitalului.
Cei mai mulți pacienți au trecut prin cabinetul de urgențe medicale (10.000), în vreme ce la Ortopedie - Traumatologie au fost 4.300 de prezentări, la Urgență Pediatrie 6.000 de consultări, la Chirurgie 3.700 de bolnavi adulți și 1.800 minori. În Camera de Resuscitare au ajuns 1.000 de pacienți, în vreme ce la Ginecologie au fost investigate 1.500 de femei. Comparativ cu anul trecut, numărul pacienților a crescut cu aproxi-mativ 10%, a arătat medicul.
"Este un volum foarte mare de muncă, o activitate intensă care ar trebui să fie reflectată și în banii alocați. Se cheltuiește foarte mult pe investigațiile realizate în Urgență, pe tot ce înseamnă radiografii, computer tomograf, rezonanță magnetică. E adevărat însă că banii pentru Urgență vin separat de la minister", a mai arătat dr. Florian Stoian.

40% dintre bolnavi puteau fi tratați la medicul de familie
Mulți dintre cei care ajung în Urgență ar putea să-și soluționeze problemele la medicul de familie sau într-un centru de permanență. Dr. Dan Căpățână, managerul SCJU, a arătat că pentru aproximativ 40% din totalul pacienților nu se justifică prezența lor la UPU. Dovadă și faptul că, din cele 163 de cazuri ajunse la Traumatologie, în ultimele trei zile, doar 31 de pacienți au fost internați.
Iar introducerea sistemului de programare la medicul de familie, avut în vedere de Ministerul Sănătății, va fi în defavoarea medicilor de urgență, consideră reprezentantul SCJU, căci va duce la creșterea numărului pre-zentărilor la UPU. În schimb, medicii Spitalului Județean consideră că indicat ar fi să fie realizate mai multe centre de permanență. "Bolnavii cu febră sau colică biliară pot fi îngrijiți în centrele de permanență, unde pot fi și supravegheați pentru două sau trei ore. Dacă starea lor se agravează, atunci sunt aduși la spital", a arătat dr. Florian Stoian.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3734 secunde