A murit un cunoscut cercetător! Constanța și Agigea, printre locurile unde s-a afirmat

1590
A murit un cunoscut cercetător! Constanța și Agigea, printre locurile unde s-a afirmat - candela1496903982150433500015220-1528459104.jpg

Articole de la același autor

Specialistul în științe biologice, Florica Porumb, cercetător științific recunoscut în lumea biologilor cercetători ai Marii Negre și ai Mării Mediterane a încetat din viață. 


Universitatea "Al.I.Cuza" din Iași, Facultatea de Biologie din Iași și Stațiunea Biologică Marină "Prof.dr.Ioan Borcea " de la Agigea, care aparține de universitatea ieșeană au aflat cu durere despre trecerea în neființă a dr. Florica Porumb, mare specialist în zooplanctonul Mării Negre, care a lucrat cu inteligență și patimă în elucidarea unor aspecte privind zooplanctonul de la Marea Neagră.


Absolventă a Liceului "Elena Cuza" din Craiova, ea s-a orientat către Facultatea de Științe Naturale de la Universitatea "Babeș-Bolyai" din Cluj. Astfel, în 1947 devine studentă la Secția de Zoologie de la această facultate, considerată atunci ca fiind o secție de cercetare.


Fiind vorba de o astfel de secție și de o perioadă de cinci ani de studii și fiind o iubitoare pătimașă a naturii, Florica s-a angajat cu tot potențialul său intelectual și cu toată puterea de muncă să se formeze ca un adevărat cercetător. 


Pasiunea sa era mult întreținută de aura de eminent cercetător a academicianului Eugen Pora și a întregii pleiade de mari profesori universitari, care erau cunoscuți peste hotare. Academicianul Eugen Pora era puternic legat de Stațiunea Zoologică de la Agigea, unde în timpul verii își dădeau întâlnire unii dintre marii hidrobiologi ai țării: Mihai Băcescu, Constantin Motaș, Sergiu Cărăușu, etc. 


Ca studentă, ea s-a remarcat printr-o inteligență nativă și un spirit de observație deosebit de dezvoltat și fiind dotată cu o mare putere de muncă a reușit să termine facultatea, în 1952, cu o diplomă de merit, ceea ce a avut o importanță majoră în încadrarea sa ca preparator universitar la Facultatea de Pescuit și Piscicultură din Constanța, în anul 1952, la disciplina de Hidrobiologie. În anul 1956, Florica Porumb a fost avansată ca cercetător științific la Stațiunea de la Agigea.


Definitiv consacrată cercetărilor marine a devenit specialistă de înaltă ținută academică în domeniul zooplanctonului, dar a abordat cu aceeași competență și dăruire și alte domenii, încercând treptat în ierarhia cercetătorilor științifice. 


Prima lucrare științifică a fost realizată în colectiv, împreună cu soțul său, Ioan Porumb, sub coordonarea profesorului Eugen Pora și a lui D. Roșca, în 1956 și este consacrată biologiei stavridului din Marea Neagră: "Hrana stavridului din Marea Neagră în timpul unui sezon de pescuit" (mai-octombrie 1953).


Dacă la data de 1 octombrie 1952 Florica Porumb își începe cariera de cercetător la Facultatea de Pescuit și Piscicultură din Constanța, iată, că în 1953 participă la o expediție științifică în Marea Neagră, iar în 1956 își face debutul publicistic participând la efectuarea primei sale lucrări, realizate cu un prestigios colectiv de cercetare.


De-a lungul timpului, ea a publicat o serie de lucrări științifice, din care amintim "Rathkea octopunctata", o nouă meduză pentru apele românești ale Mării Negre. Apoi, cercetătoarea a descoperit două specii noi pentru fauna Mării Negre și a reușit să identifice larvele, nu adulții de Verruca, ca urmare a dezvoltatului său simț de observație.


Specialist de talie europeană în domeniul lor în Copepode, doamna cercetător Florica Porumb a urmărit multiple aspecte legate de ecologia și etologia zooplanctonului. 


"Regretăm trecerea în neființă a doamnei cercet.dr. Florica Porumb și promitem că vom cinsti memoria soților Porumb și vom scoate la lumina realizărilor lor în știință. Transmitem condoleanțe familiei și comunității academice din Constanța", a declarat prof. dr. Gheorghe Mustață.




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.8657 secunde