Ai câștigat la Loto? Când riști să pierzi banii și cât își oprește statul

14795
3
Ai câștigat la Loto? Când riști  să pierzi banii și cât își oprește statul - aicastigatlaloto-1420376434.jpg
Un câștigător la Loto poate să-și ia adio de la bani dacă amână să-și ridice premiul până când depășește termenul legal. Care este acesta, aflați în continuare.

Toată lumea știe că tragerea specială Loto de Anul Nou este ca un magnet pentru cei care speră că le va surâde norocul, la început de an. Sunt și persoane care joacă toată viața la loto, de multe ori cu ultimii bani din casă, deși nu câștigă niciodată. Altele au noroc de la primul bilet cumpărat. Potrivit studiilor, în mod normal, există o șansă din peste 9 milioane ca cineva să câștige premiul cel mare. Ce îi face totuși pe oameni să joace în continuare și nu doar cu un singur bilet? Pentru că trăiesc cu speranța că, până la urmă, norocul le va schimba viața, dar și pentru că se concentrează pe raportul cost-beneficii al unui singur bilet, fără să adauge costul pe termen lung rezultat din cumpărarea mai multor bilete timp de un an de zile sau chiar toată viața.

Mai mult, s-a ajuns la concluzia că Loteria este un joc în care superstițiile au prioritate în fața logicii, iar mulți oameni devin dependenți de acest joc, dependență care îi poate duce la sapă de lemn, când se aruncă și cumpără multe bilete, la fiecare tragere. Chiar și eventualele mici câștiguri… le investesc tot în bilete, în speranța potului cel mare.

"O capcană în care am căzut și eu… e ca un drog, vrei să renunți, dar amâni momentul… Ce mi se pare mie nedrept e că statul nu apreciază că acești bani îi pică din cer și se lăcomește la impozitare. Nu se mulțumește cu 16 %, și s-a aruncat la 25 % din câștig. Am auzit că se fac valuri la Loterie, măcar din 2015 să se stabilească un impozit unic de 16%. Ce, Loteria e stat în stat sau face vreun efort ca să adune atâta bănet? " - sunt dilemele lui Cristian Tudor, dar și ale altor împătimiți ai acestui tip de jocuri de noroc.

"Dacă toată lumea câștiga sume mari, mai înțelegeam, dar așa, impozitul special mi se pare o furăciune pe față..." - Roxana Vera.

"Cred că și termenul ridicării câștigului trebuie să fie de un an, cum era înainte, nu de 90 de zile!" - Laura Mihai.

Impozitarea câștigurilor

Potrivit Biroului de Comunicare din cadrul Companiei Naționale Loteria Română-S.A, în temeiul OUG 58/26.06.2010, sunt scutite de impozit veniturile din jocurile de noroc până în 600 de lei. Cât privește câștigurile care depășesc acest plafon, ni s-a confirmat că toate se impozitează cu o cotă de 25 la sută, aplicată asupra venitului net, impozitul reținându-se la sursă. De precizat că venitul net reprezintă diferența dintre câștigul obținut și suma neimpozabilă de 600 de lei.

Termen de plată

Regulamentul privind organizarea și administrarea jocurilor loto arată că plata câștigurilor se face numai persoanei care prezintă biletul câștigător jucat și validat de terminal și numai în termen de 90 de zile de la data tragerii. Iar cine nu se încadrează în acest termen poate să-și ia adio de la premiu.

Sisteme de plată

De asemenea, începând cu data de 15.12.2014, achitarea câștigurilor pentru sistemele de joc Loto 6/49, Noroc, Loto 5/40, Super Noroc, Joker, Noroc Plus și Pronosport a suferit modificări. Astfel, câștigurile brute care nu depășesc 3.000,00 lei inclusiv, se achită în orice agenție loto proprie sau mandatară, cele între 3.000,01 lei și 10.000,00 lei inclusiv, se ridică de la casieria plătitoare reședință de județ, iar cele de peste 10.000,00 lei, se achită la Aparatul Central al C.N.L.R.-S.A.

Iar pentru a se stopa dependența, specialiștii le recomandă jucătorilor înrăiți și nu numai, să înțeleagă că jocurile de noroc, oricare ar fi ele, trebuie să fie ocazionale și privite ca o formă de divertisment și nu de îmbogățire.

Comentează știrea

Dorel
5 ianuarie 2015
Șanse

Eu știam că la 649 șansa de câștig e una la 14 milioane. Am câștigat cu 5 numere din 8 jucate și impozitul a fost 25%. Au spus că așa e legea. Am contactat un avocat pentru a da în judecată Loteria Română. Avocatul mi-a arătat O.G. în Monitorul Oficial și m-am lăsat păgubaș. La noi ca la nebuni. Legi peste legi și deasupra alte legi. Sunt legi care se bat cap în cap. E un haos în legislație. Avocații sunt depășiți în multe situații. Există și o lege cu impozitul unic de 16%. Papagalii din Guvern dă peste noapte o O.G. și ciuntește legea că așa i s-a sculat premierului. Ăștia sunt buni de pus în cinghel ca pe carcasele de porci .!

un mos
17 septembrie 2015
ciudat

daca se castiga un prmiu maricel se impoziteaza cu 25 la suta dar la fisc apari ca ai castigat suma respectiva este o ciudatenie a legilor la salariu la fel scrie ca ai primit atat la salariu da in realitate tu primesti mai putin dupa impozitare teoretic dupa FISC tu ai in buzunare 10000 lei insa tu ai doar 7500 cumperi de 7500 care la randul lor si acesti banuti sunt impozitati cand cumperi alimente imbracaminte si ce ai nevoie adica jumate din suma care o detii merge la STAT care STAT nu vad cu ce ne ajuta pe noi datorita locurilor de munca multi au plecat pe la portile altor tari din toate colturile pamantului ( am gresit pamantul nu are colturi pt ca este sfera ) POATE CINEVA SA I-MI EXPLICE ADICATELEA CUM VINE ASTA

Janosi Zoltan
4 februarie 2022
Curios de raspuns.

" Curios "Un castig de mai multe milioane de lei sunt platiti cu monede sau cu ceva mandat de plata sau altceva ? Sau cuvalize? /curios/ Pentru ca este voluminos ,nu !! Parerea mea.

Articole pe aceeași temă

Vineri, 19 Decembrie 2014
Stire din Social : LOTO. Din nou report la 6 din 49
Pagina a fost generata in 1.0909 secunde