ALARMANT! "La ora aceasta, în Deltă, vorbim de tone de știucă scoase cu lanțuri și prăjini"

2339
ALARMANT!

Articole recomandate

Bătaia știucii, care presupune utilizarea lanțurilor și a prăjinilor pentru capturarea peștelui, este în plină desfășurare în Deltă, această modalitate de pescuit nefiind sancționată de legislație, guvernatorul Rezervației Biosferei Delta Dunării (RBDD), Mălin Mușetescu, susținând că este vorba de o "portiță de scăpare" pentru cei care fac astfel "bani frumoși", potrivit Agerpres.

"Bătaia știucii începe anual pe 15 decembrie. Ianuarie e perioada în care bobul de icră se maturează, e mare și numai bun de comerț. La ora aceasta, în Deltă, vorbim de tone de știucă scoase cu lanțuri și prăjini", a declarat pentru AGERPRES guvernatorul RBDD, Mălin Mușetescu.

El a explicat că, pentru a prinde știucile, pescarii împrejmuiesc zonele de reproducere și sperie peștele cu lanțuri și prăjini, astfel încât acesta ajunge direct în plase.

"Legea, din păcate, are părți oarbe și nu specifică dacă asemenea metode sunt interzise sau nu. Este o portiță de scăpare pentru cei care fac bani frumoși în această perioadă cu icrele de știucă. Lucrurile se știu de mulți ani", a menționat guvernatorul Rezervației.

Mușetescu a refuzat să menționeze zonele în care se practică aceste metode de pescuit.

Știuca, specie de pește cu valoare comercială, este apreciată pentru carnea dietetică, dar mai ales pentru icre. Boabele de icre sunt mari și galbene și sunt comparate cu cele de sturion de care se deosebesc doar prin culoare, susțin unii pescari.

Capturile de știucă au variat de-a lungul timpului de la o cantitate maximă de 2.666 de tone, în anul 1965, la 4 tone, în anul 1995, potrivit lucrării "Atlasul peștilor din Rezervația Biosferei Delta Dunării", semnată de cercetătorul Vasile Oțel.

Un kilogram de icre de știucă costă în pescăriile din Tulcea 375 de lei.

Pentru protejarea speciei, anul trecut, pescarii sportivi nu au mai avut dreptul să rețină capturile de știucă, decizia, prima de acest gen, fiind explicată prin declinul populației speciei, mai scrie Agerpres. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Vineri, 14 Septembrie 2018
Stire din Social : Curse aeriene spre Delta Dunării?
Pagina a fost generata in 0.9865 secunde