Alertă de febră aftoasă la Constanța

401
Autoritățile veterinare din Constanța, Tulcea, Călărași, Giurgiu, Teleorman, Olt și Dolj sunt în alertă, după ce au fost înștiințate că există pericol ca în țara noastră să reapară virusul febrei aftoase. Această boală este foarte contagioasă, afectează bovinele, ovinele, caprinele, porcinele domestice sau sălbatice, iar răspândirea rapidă, care duce la decesul animalelor, face să fie cea mai periculoasă boală a necuvântătoarelor. "Virusul a fost depistat la trei mistreți, care au fost împușcați, zilele trecute, în regiunea Burgas din Bulgaria, aflată la 300 de kilometri de granița României", ne-a declarat Romeo Lazăr, șeful Direcției Sanitar Veterinare Constanța.
Astfel, medicii veterinari, primarii, dar și locuitorii din sudul județului vor fi instruiți cum să procedeze dacă văd animale bolnave, "care șchiopătează sau care salivează excesiv". "Specialiștii direcției vor preleva probe și vor stabili dacă este vorba de virus", a adăugat Lazăr.
Boala se poate transmite la om, prin leziuni sau pe cale bucală și se manifestă prin inflamarea cavității bucale, febră și apariția unor pustule.
Pe 12 ianuarie, în județul Constanța se va desfășura o simulare cu privire la viteza de reacție a autorităților. "Vor veni reprezentanți din toate județele de risc și se va acționa ca și cum am fi descoperit un caz de febră aftoasă", a afirmat Lazăr. (F.D.)

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.563 secunde