Transportul în comun face un pas înainte, la Constanța

Am scăpat de microbuzele hârbuite, dar mai așteptăm autobuzele electrice!

1620
Am scăpat de microbuzele hârbuite, dar mai așteptăm autobuzele electrice! - fotofondautobuze-1562862428.jpg

Articole de la același autor

Ani de zile s-au chinuit constănțenii cu acele maxi-taxi vechi și mizerabile. Au scăpat de ele, merg acum cu autobuze nou-nouțe, lucioase, cu aer condiționat și internet gratuit. Transportul în comun din Constanța se modernizează încet-încet, chiar dacă mai avem ceva de așteptat în stație până vor sosi autobuzele electrice.

Elegante, răcoroase, umbrite și rapide, autobuzele noi sunt din ce în ce mai mult pe placul constănțenilor. Mulți se strâmbă dezamăgiți când văd că în stație ajunge un autobuz din cele vechi. Constănțenii s-au învățat repede cu confortul celor noi și nu le-ar displăcea dacă ar călători doar cu așa ceva, fără să mai fie nevoiți să se urce în celelalte.

"Altă viață! Mergem civilizat, este răcoare și nu mai troncăne din toate părțile. Pentru astfel de călătorie merită să plătești biletul. Așa ar trebui să fie toate!", ne spune, încântat, un pensionar plecat la cumpărături.

Mai sunt și voci care consideră că trebuie suplimentat numărul de autobuze pe anumite trasee.

"Au renunțat la microbuze, foarte bine! Dar acum să aducă suficiente autobuze, să nu stăm 50 de oameni în stație 15 minute, să așteptăm autobuzul. Nu este normal. Sunt ore la care, pe linia 100, este foarte mare aglomerație. Asta înseamnă că autobuzele trebuie să fie mai dese. Acum, dacă nu mai avem alt mijloc de transport în comun, trebuie să ne asigure destule autobuze. Am mers zilele trecute de la Spitalul Vechi până City. Era puțin înainte de ora 11. Am stat în stație 17 minute. Când a venit, autobuzul era deja plin, iar noi în stație eram cel puțin 25 de persoane. Ne-am înghesuit cu toții, căci nimeni nu mai suporta căldura de afară să stea să aștepte următorul autobuz. Tocmai de aceea cred că ar trebui să fie mai multe autobuze pe această rută", ne-a declarat Mioara Rădulescu, din Constanța.

Aglomerație pe unele trasee

Aglomerație este și pe liniile 42, 5-40 și 2-43, mai ales în zona centrală a orașului, și în general dimineața și după-amiaza, când ies constănțenii de la serviciu.

"Acum, că este vacanță, este mult mai bine, dar în timpul anului școlar este foarte aglomerat. Ar trebui să se țină cont de orele de vârf și să introducă, pe anumite segmente, un număr mai mare de autobuze. Altfel, oamenii nu vor fi încurajați să își lase mașina acasă și să circule cu transportul în comun", este de părere și Răzvan Chivu.

Am făcut și noi o tură cu un autobuz nou, pe linia 42. L-am luat de la Tomis, de pe strada Mihai Viteazu, și am coborât pe bulevardul Tomis, la Spitalul Județean Constanța. Am așteptat șapte minute în stație, în plin soare. Din păcate, la ora prânzului, stația de autobuz de la Tomis nu oferă deloc umbră. Oamenii stau înghesuiți pe câte un petic mai ferit de soare din spatele chioșcului, pentru că nici acoperișul casetei din stație nu este umbrit, plasticul transparent de deasupra amplificând senzația de căldură pentru cei care încearcă să-și odihnească oasele pe cele două băncuțe montate. Măcar acolo este un acoperiș, căci multe alte stații nu au deloc, așa că, dacă plouă și nu este vreun loc de adăpostire în apropiere, oamenii stau direct în ploaie să aștepte autobuzul.

În rest, chiar dacă a fost puțin aglomerat, nu am prins loc pe scaun și am stat în picioare, călătoria a fost plăcută. Ne-am bucurat de răcoare și ne-am pus la curent cu tot ce se petrece în oraș: unde se asfaltează, unde se amenajează trotuarele și campaniile de adopție pentru câinii fără stăpân. Am coborât cu regret că am ajuns la destinație, dând nas în nas cu temperaturile ridicate de afară.

Constănțeni puși pe rele…

Însă adevărata aventură începe abia atunci când mergi cu un autobuz vechi. Fără aer condiționat, cu toate ferestrele expuse soarelui, temperatura din interior urcă mult peste cea de afară. Dacă ai norocul să dai peste vreun vârstnic mai temător, nu ți se permite nici măcar să tragi puțin de fereastră, să lași un pic de aer să intre, "că ne trage curentul".

În rest, aceleași scaune umede de la turiștii care au plecat cu slipurile ude de la plajă, aceleași mirosuri de transpirație și aceeași nerăbdare a călătorilor de a ocupa un loc liber, chiar dacă este tocmai în capătul celălalt al autobuzului.

De altfel, lipsa de bun simț al multora dintre călători parcă se amplifică atunci când merg cu un autobuz din cele vechi. Nu mai știu să urce civilizat, dau cu piciorul în ușă, vorbesc tare, ascultă muzică la telefon, ocupă locurile vârstnicilor, trag de tapițeria scaunelor, o murdăresc sau o rup. Au fost cazuri de vandalizare și în autobuzele noi, dar probabil că prezența camerelor de luat vederi îi mai descurajează pe cei puși pe rele.

Stațiile și chioșcurile de bilete, modernizate

În prezent, conducerea Regiei Autonome de Transport în Comun Constanța pregătește reabilitarea și modernizarea tuturor chioșcurilor de bilete și a stațiilor de la capetele de linie. De asemenea, va continua instalarea de panouri electronice în stații.

"Odată cu instalarea sistemelor de monitorizare GPS pe întreaga flotă a RATC, am putut să instalăm și primele panouri electronice care oferă în timp real informații privind timpul de așteptare până la sosirea următorului autobuz. Până la finele anului 2020, vor fi 20 de astfel de panouri", a declarat, recent, directorul general al RATC Constanța, Bogdan Niță.

v v v

Din păcate, pentru cele 41 de autobuze electrice mai avem de așteptat. Una dintre licitațiile organizate de Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice a fost anulată. Aceasta presupunea achiziția a 20 de autobuze electrice în lungime de 10 metri. De asemenea, printr-o altă licitație vor fi cumpărate 21 de autobuze de 12 metri. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Miercuri, 19 Decembrie 2018
Stire din Social : 41 DE AUTOBUZE ELECTRICE VIN LA CONSTANȚA
Pagina a fost generata in 1.1739 secunde