Amenzi de aproape trei milioane de lei pentru nereguli în domeniul muncii

163
Amenzi de aproape trei milioane de lei pentru nereguli în domeniul muncii - bani1357639829-1363264688.jpg
Inspecția Muncii a desfășurat, în perioada 4 - 8 martie 2013, acțiuni de control în urma cărora s-au aplicat amenzi în valoare totală de 2.728.700 de lei. Au fost depistate 341 de persoane care lucrau fără forme legale.


În domeniul relațiilor de muncă, s-au efectuat 2.443 de controale la 638 de angajatori și s-au aplicat amenzi în valoare de 1.960.200 de lei. Pentru munca la negru valoarea amenzilor a fost de 1.340.000 de lei.
În aceeași perioadă, în domeniul securității și sănătății în muncă au fost efectuate 1.897 de controale la 1.549 angajatori și s-au aplicat amenzi în valoare de 768.500 de lei. S-au constatat 2.627 deficiențe și s-au aplicat 2.583 sancțiuni contravenționale. La nouă angajatori s-a dispus oprirea din funcțiune a echipamentelor de muncă pentru că exista pericol iminent de accidentare. S-au dispus două sistări de activitate la un angajator din județele Argeș și Olt. Angajatorii au comunicat către inspectoratele teritoriale de muncă 9 evenimente care, în urma cercetărilor efectuate de inspectorii de muncă, vor fi încadrate sau nu, ca fiind accidente de muncă.


Principalele abateri constatate în cadrul controalelor au fost: primirea la muncă a persoanelor fără întocmirea în formă scrisă a contractelor individuale de muncă, în fișa postului nu s-au stabilit atribuțiile corespunzătoare pentru toți salariații, contractele individuale de muncă nu au fost completate cu clauze referitoare la criteriile de evaluare a activității profesionale a salariaților aplicabile la nivelul angajatorului, nu au fost duse la îndeplinire măsurile obligatorii dispuse în controalele anterioare, primirea la muncă a persoanelor s-a realizat în absența certificatului medical, concediile de odihnă neefectuate în perioada lucrată nu s-au compensat în bani, nu s-a făcut dovada achitării drepturilor salariale către salariați, regulamentul intern nu conținea dispoziții referitoare la criteriile și procedurile de evaluare a activității profesională a salariaților, registrul general de evidență al salariaților în format electronic nu se păstra la sediul societății, lipsea dovada instruirii periodice a lucrătorilor, activitatea de securitate a muncii la nivelul unităților era organizată necorespunzător, riscurile de accidentare și îmbolnăvire profesională nu erau evaluate, activitatea la locul de muncă se desfășura fără efectuarea examenul medical la angajare sau periodic.




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.205 secunde