Amenzi de două milioane și jumătate de lei și 232 de persoane, depistate fără forme legale de muncă

283

Articole recomandate

Inspecția Muncii a aplicat amenzi de două milioane și jumătate de lei într-o săptămână și a depistat 232 de persoane fără forme legale de angajare.


Inspecția Muncii a desfășurat în perioada 21-25 ianuarie 2013, acțiuni de control privind verificarea modului în care se respectă prevederile legale din domeniul relațiilor de muncă și al securității sănătății în muncă. Au fost aplicate amenzi în valoare de 2.548.600 de lei.


În domeniul relațiilor de muncă, s-au aplicat amenzi de 2.003.100 de lei, din care 1.600.000 de lei pentru muncă la negru. Pentru primirea la muncă a mai mult de cinci persoane fără forme legale de angajare au fost făcute opt propuneri de cercetare penală cu privire la angajatorii care au încălcat legea.


Pentru 84 de persoane fizice s-au aplicat sancțiuni pentru că nu aveau contracte individuale de muncă.
Cele mai frecvente încălcări ale prevederilor legislației muncii au fost: primirea la muncă a persoanelor fără întocmirea în formă scrisă a contractelor individuale de muncă, nerespectarea termenului de completare și transmitere a registrului de evidență a salariaților la angajare și alte prevederi din Hotărârea de Guvern nr. 500/2011,nerespectarea duratei timpului de lucru, lipsa semnăturii salariaților pe documentele justificative de plată.


În aceeași perioadă, în domeniul securității și sănătății în muncă au fost aplicate 102 amenzi cu o valoare de 545.500 de lei. S-au constatat 2.841 de deficiențe și s-au aplicat 2.728 de sancțiuni contravenționale. 


Pentru remedierea deficiențelor constatate, inspectorii de muncă au dispus 2.867 de măsuri cu termene fixe de raportare a modului de rezolvare. Cele mai frecvente deficiențe în domeniul securității și sănătății în muncă constatate la operatorii economici au fost: lipsa instruirii individuale a lucrătorilor, instruirea necorespunzătoare în domeniul securității și sănătății în muncă, lipsa măsurilor necesare pentru acordarea primului ajutor în caz de accidentare, neefectuarea controlului medical periodic la angajare.
Inspecția Muncii va continua acțiunile de control prin inspectoratele teritoriale de muncă. De asemenea, se va urmări modul de îndeplinire a măsurilor dispuse de inspectorii de muncă.




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.474 secunde