Analizele gratuite, inaccesibile. Plafoanele la laboratoarele medicale, epuizate

636
Analizele gratuite, inaccesibile. Plafoanele la laboratoarele medicale, epuizate - laboratoare2-1539616837.jpg

Articole de la același autor

Constănțenii găsesc din ce în ce mai greu un laborator la care să-și facă în mod gratuit analize medicale decontate de Casa Județeană de Asigurări de Sănătate (CJAS). Motivul? Plafoanele lunare ale laboratoarelor aflate în contract cu Casa sunt mici, iar de cele mai multe ori se epuizează după primele zile.

"Plafonul pentru analizele decontate prin CJAS Constanța a fost epuizat, iar deocamdată nu facem programări pentru luna octombrie", au fost vorbele cu care ne-au întâmpinat reprezentanții laboratoarelor.

Din păcate, "boala" este veche, cauza fiind valoarea mică a plafoanelor acordate de CJAS laboratoarelor în contract cu Casa. Mai mult decât atât, de la începutul anului și până în prezent, acestea s-au epuizat încă din primele zile ale lunii. Cert este că fiecare laborator în parte are o sumă repartizată și, doar în caz de rectificări bugetare, sumele pot suferi modificări.

Între timp, asiguraților, care deși cotizează la sistemul asigurărilor de sănătate, nu le mai rămâne decât posibilitatea de a-și efectua un set de analize contra-cost.

"Eu am bilet de trimitere de la medicul de familie pentru câteva analize medicale de rutină. Din nefericire, încă nu știu când voi fi programat", ne-a declarat un constănțean.

"Luna trecută, am ajuns târziu pentru programare. Eram sigur că nu mai există fonduri, dar surpriza cea mai mare a fost să nu mă pot înscrie pe liste nici măcar luna aceasta. Bani ca să le pot face contra-cost nu am, așa că nu știu ce voi face mai departe. De ce nu se alocă mai mulți bani pentru bieții bolnavi, care plătesc ani la rând și acum nu pot beneficia de nimic? În această situație se află foarte mulți bătrâni, iar o bună parte dintre ei abia au după ce bea apă. Cu ce să își mai plătească medicamentele, cu ce să-și plătească dările și cât să le mai rămână ca să mai poată face și altceva?", a spus și Gheorghe Marinică, un pensionar în vârstă de 75 de ani.

Desigur, situația devine și mai gravă pentru vârstnici, cu cât mai trebuie să scoată bani din buzunare pentru efectuarea anumitor analize ce nu pot fi decontate.

"În aceste situații, îți rupi de la gură, pentru a-ți verifica sănătatea. Anul trecut, spre exemplu, am făcut un împrumut la Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor pentru a putea avea bani pentru investigațiile suplimentare ce-mi fuseseră recomandate, dar și pentru dentist. Viața pentru noi, bătrânii, este tot mai grea de la o zi la alta și nimeni nu ne sare în ajutor", a adăugat Ruxandra Florea, de 73 de ani. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.4699 secunde