Aproape 300.000 de români suferă de boli mintale severe

307

Articole recomandate

"Ai încredere în mintea lor" - acesta este sloganul campaniei care se va desfășura până la sfârșitul lunii decembrie. Agenția de Monitorizare a Presei (AMP), împreună cu Asociația Română de Psihiatrie Comunitară (ARPC) și fundația "Concept" a organizat, ieri, la Constanța, o dezbatere cu privire la fenomenul stigmatizării persoanelor cu probleme de sănătate mentală și mecanismele de reinserție socială a acestora. Sunt diagnostice suficient de grave pentru a șterge din evidență persoane semnificative, care pot fi apte de muncă.

250 – 300 de mii de români suferă de boli mintale severe, arată un studiu realizat, anul acesta, de Institutul de Cercetare a Calității Vieții. Cam o treime din ei au rămas cu acest diagnostic chiar dacă s-au vindecat după ce au urmat un tratament. Nu pot fi integrați pe piața muncii și stigmatul social rămâne pentru toată viața.
Proiectul își propune integrarea socială a persoanelor cu probleme de sănătate mintală prin campanii de informare menite să aducă pe agenda publică problemele acestui grup defavorizat.
În cadrul evenimentului au fost lansate rezultatele unei cercetări calitative despre situația socială a persoanelor cu probleme de sănătate mentală, precum și campania media anti-stigma. La întâlnirea care a avut loc s-au discutat aspecte de discriminare și stigmatizare cu care se confruntă persoanele cu probleme de sănătate mintală și cu privire la măsurile de incluziune socială care pot fi luate.
Proiectul vizează o paletă mult mai largă. Multe persoane se tem să meargă la specialist, procesul de recuperare este greu, sunt întâlnite atitudini de respingere, tot felul de comportamente.
Proiectul a ajuns la un palier superior, au fost extrase ipotezele privind percepțiile la nivelul populației. În cadrul proiectului s-a realizat, pentru prima oară în România, un studiu național menit să cuantifice fenomenul discriminării și stigmatizării persoanelor cu probleme severe de sănătate mintală. Rezultatul studiului a fost uluitor: nu ne informăm suficient.

O boală mintală nu înseamnă un handicap psihic
"O boală mintală nu înseamnă un handicap psihic", a precizat directorul AMP, Mircea Toma.
Campania media, construită de persoane cu probleme de sănătate mintală, monitorizată însă de către sociologi, a fost lansată în luna septembrie a acestui an. Aceasta constă într-un web site, un spot radio și bannere web, al căror scop este acela de a combate prejudecățile cu privire la persoanele cu probleme de sănătate mentală.
Sesiunile de informare cu privire la rezultatele studiului național realizat de către ICCV au avut deja loc la Cluj, Craiova, Timișoara.
Proiectul "Ai încredere în mintea lor" a fost finanțat prin programul PHARE – Societatea Civilă și are un buget de 110 mii de euro. Activitățile proiectului sunt implementate în perioada ianuarie 2007 - decembrie 2007.
Soluția este relativ simplă: să stârnim mai mult bulgărele de informare și să nu ne mai descotorosim de persoanele care nu ne convin.
Roxana - Marina GLĂVAN

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 3.508 secunde