Asociațiile de proprietari, în colaps financiar și cu utilitățile tăiate

2287
Asociațiile de proprietari, în colaps financiar și cu utilitățile tăiate - 8d34dd2cce45ef1b962a93037ab1698c.jpg
Liga Asociațiilor de Proprietari "Habitat", în care este membră și Uniunea Asociațiilor de Proprietari din Constanța, protestează vizavi de proiectul de scutire de la plata penalităților aplicate restanțierilor la plata întreținerii. Inițiativa, cuprinsă în Propunerea Legislativă nr. 245 din 2010, a fost aprobată miercuri, 23 iunie, în Camera Deputaților. Proiectul face referire la scutirea la plata penalizărilor numai pentru restanțele la apă caldă și căldură.
Reprezentanții proprietarilor consideră inițiativa discriminatorie față de familiile care și-au plătit la timp cotele de întreținere și cred că ar putea arunca asociațiile de proprietari în colaps financiar și cu utilitățile tăiate. "Textul legii prevede scutirea numai în cazul în care restanțierii își plătesc integral datoriile în următoarele 12 luni de la intrarea în vigoare a actului normativ. Nu se face nicio mențiune față de proprietarii care pot înregistra la o dată ulterioară. De asemenea, în următoarele 12 luni poate exista tentația de a nu mai plăti nicio cotă la întreținere, atât timp cât în cea de 364-a zi poți plăti fără nicio penalitate. Considerăm că legiuitorul nu a evaluat influența nefastă asupra bunei funcționări a asociațiilor de proprietari", precizează președintele Ligii "Habitat", Mihai Mereuță.

Plafon de referință - 1.000 de lei pe membru de familie
Potrivit acestuia, parlamentarii nu au luat în considerare niciunul dintre zecile de amendamente propuse de Ligă. De asemenea, președintele Uniunii Asociațiilor de Proprietari din Constanța, Marcel Dragu, explică: "UAPC a subscris la aceste propuneri, multe au plecat de la noi, ne-am adresat direct și parlamentarilor și guvernului! Degeaba și de-a surda, ei fac tot ce știu și ce-i interesează. Nu locuiesc la bloc (în marea lor majoritate), în București se lăfăie la hotel, de unde să cunoască altceva?".
Proiectul de modificare a Legii 230/2007 utilizează ca plafon de referință pentru care se acordă această facilitate suma de 1.000 de lei pe membru de familie. "Să înțelegem că autoritățile consideră că acesta este plafonul corespunzător unui nivel minim de trai. Atunci de ce a fost refuzată propunerea de a nu reduce pensiile și salariile sub 1.000 de lei? 1.000 lei va fi plafonul pentru acordarea ajutoarelor de încălzire și a celorlalte tipuri de ajutoare sociale? Considerăm inadmisibil ca cvasitotalitatea parlamentarilor să opteze pentru o asemenea inițiativă fără a avea consultări reale cu reprezentanții asociațiilor de proprietari și să impună o astfel de soluție inefici-entă, care dovedește faptul că nu cunosc aspecte fundamentale cu privire la organizarea și funcțio-narea asociațiilor de proprietari", adaugă Mihai Mereuță.

Datorii istorice la furnizori
Dacă măsura va fi pusă în aplicare, președintele UAP Constanța prevede că asociațiile de proprietari vor intra în colaps, "vor ajunge cu datorii istorice la furnizori, cu apa și căldura tăiate, în procese interminabile, chiar la desființare". "«Iertarea» se referă exclusiv la costul pentru energia termică, cine garantează că românii vor face calculele necesare și vor achita restul costurilor? «Întreținere» nu înseamnă numai cost pentru energia termică, include și salarii, indemnizații, ascensoare, energie electrică, apă-canal, gunoi, etc. Nu este nici prima oară, nu ne așteptăm să fie nici ultima, când autoritățile desconsideră organizațiile asociațiilor de proprietari și iau decizii fără să ne consulte", a declarat, pentru "Cuget Liber", Marcel Dragu.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2493 secunde