Astăzi este Ziua Dunării

359
Astăzi este Ziua Dunării - dunare2-1340960104.jpg

Articole de la același autor

Ziua de 29 iunie a fost desemnată drept Ziua Dunării din inițiativa Comisiei pentru Protecția Fluviului Dunărea.

Dunărea și afluenții săi formează unul din cele mai importante sisteme acvative din Europa. De mii de ani, fluviul Dunărea a jucat un rol crucial în dezvoltarea politică, socio-economică și culturală a Europei. Este cel mai internațional bazin hidrografic din lume, acoperind 817.000 de km pătrați, adică o treime din Europa.

Dunărea este al doilea fluviu ca lungime din Europa: din Munții Pădurea Neagră din Germania și până în Delta Dunării, asigurând legătura dintre cei peste 81 de milioane de locuitori din Germania, Austria, Republica Ceha, Slovacia, Ungaria, Slovenia, Croația, Bosnia-Herțegovina, Serbia-Montenegro, România, Bulgaria, Moldova și Ucraina.

Dintre țările dunărene, România deține cea mai mare suprafață - 30% din Bazinul Dunării, sectorul cel mai lung al fluviului Dunărea - 1076 de kilometri și Delta Dunării - a doua mare zonă umedă din Europa. România este cuprinsă în proporție de 98% în Bazinul Hidrografic al fluviului Dunărea.

Peste 5.200 de specii de floră și faună sunt adăpostite de Delta Dunării. Cu toate acestea, fluviul și viețuitoarele acestuia au suferit pierderi considerabile, mai ales în ultimul secol. În prezent, Bazinul Dunării acoperă doar 20% din suprafața inițială acoperită de apă, din care doar jumătate mai prezintă caracteristici naturale în adevăratul sens al cuvântului.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5178 secunde