Astăzi este Ziua Mondială a Zonelor Umede

278
Astăzi este Ziua Mondială a Zonelor Umede - e13b23c7c10ccb387348f47b3d9ee679.jpg
În fiecare an, pe 2 februarie, se sărbătorește Ziua Mondială a Zonelor Umede. Anul acesta, se împlinesc 40 de ani de la semnarea Convenției asupra Zonelor Umede, semnată la Ramsar, în Iran, în 1971, un tratat interguvernamental care stabilește cadrul acțiunilor internaționale pentru conservarea și utilizarea rațională a zonelor umede și a resurselor pe care acestea le oferă.
Zonele umede reprezintă întinderile de bălți, mlaștini, ape naturale sau artificiale, permanente sau temporare, unde apa este stătătoare sau curgătoare, dulce sau sărată, inclusiv întinderi de apă marină. Ceea ce își propune Convenția Ramsar este de a conserva zonele umede, fauna și flora care servesc ca habitat al pasărilor acvatice, iar, pe de altă parte, constituie cele mai importante resurse de valoare economică, naturală, științifică și recreativă.
De la aderarea României (1991) și până în prezent, cinci regiuni din țară au fost desemnate situri Ramsar: Rezervația Biosferei "Delta Dunării" (în 1991) și Balta Mică a Brăilei (în 2001), Lunca Mureșului (jud. Arad și Timiș), Complexul Piscicol Dumbrăvița (jud. Brașov) și Lacul Techirghiol (jud. Constanța) (1996).
România va găzdui în prima parte a anului 2012 cea de-a unsprezecea reuniune a Conferinței Părților la Convenția de la Ramsar asupra zonelor umede de importanță internațională.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 2.1959 secunde